За две године подељена 1.5 милијарда динара од опортунитета

БЕОГРАД:  Укупан износ средстава од опортунитета који је током три конкурса министарства правде додељен корисницима током 2016, 2017. и 2018. године износи милијарду и 148 милиона динара, (707 милиона евра). 
Kuburović, oprtunitet Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Тај износ распоређен је на скоро 300 пројеката и школа, болница и других установа, са циљем побољшања живота грађана, рекла је данас у Клубу посланика министарска правде Нела Кубуровић приликом доделе уговора добитницима средстава од опортунитета. 

Том приликом Кубуровић је указала да Министарство правде од 2016. године континуирано спроводи јавни конкурс за доделу новца, који јавна тужилаштва прикупе по основу опортунитета, са циљем избора пројеката од јавног интереса, као што су здравство, култура, просвета, хуманитарни рад и слицно. 

На трећи по реду јавни конкурс из фебруара, пријавило се скоро дупло више пројеката него прошле године - њих 1.336, а износ који је распоређен био је за скоро 100 милиона већи, па су средства су износила 445 милиона динара. Ове године 25 пројеката из области здравства добило је преко 200 милиона динара, међу којима су 13 домова здравља, Клинички центар Србија, ГАК Народни фронт, Институт за ортопедско хирушке болести Бањица, здравствени центри широм Србије...

Они ће тај новац, према речима министарке, утрошити на набавку санитета и возила са пратећом медицинском опремом, возила за хемодијализу или кућну негу и хитну медицинску помоћ, али и 4 ултразвука, 2 апарата за анестезију, колор доплер и друге медицинске апарате. Она је посебно издвојила набавку такозване „Ц руке“, која ће, како је навела, грађанима омогућити још квалитетније услове лечења.

Такође, Комисија која је опредељивала пројекте за доделу средстава изабрала је и 23 пројекта из социјалне области.Они су добили преко 104 милиона динара, а међу којима је 7 центара за социјални рад, 7 геронтолошких центара, 5 домова за старе, као и центри за ометене у развоју и установе социјалне заштите.

Добитници средстава су и 56 основних и средњих школа, 8 предшколских установа и музичка школа у Суботици, као школске установе којима је помоћ била најпотребнија. Они ће средства од преко 100 милиона динара утрошити на набавку рацунара, пројектора, опремање мултимедијалних уционица, набавку намештаја и опреме за дацке кабинете, за видео надзор, реновирање и адаптацију простора (крецење, санација мокрих цворова, замена столарије, уредење улазног степеништа...). 

Средства су додељена и удружењима која пружају подршку деци оболелој од рака и њиховим родитељима („НУРДОР“, „Цика Боца“), или се баве инклузијом деце са сметњама у развоју („Свитац“). Ту су и савези слепих у Бајиној Башти, Шапцу и Београду.

Кубуровић је напоменула да су ове године, међу добитницима и библиотеке, културни центри, Историјски архив и „Ноћ музике“.

Државни секретар министарства културе и информисања Алаксандар Гајовић оценио је да негативно друштвено понашање или лоше појаве могу стицањем околности да прерасту у нешто корисно и позитивно.

"То се показало на примеру института опортунитета којим се прикупљају средства по основу одлагања кривичног гоњења. Иако ће неком можда опотурнит изледати као врста опраштања почињеног кривичног дела или привилегије за неке учиниоца, по мом убеђењу то није тако", рекао је Гајевић.

Он сматра да је реч о одавању а не узимању, односно потезу којим се отклањају штетне последице и то плаћањем новчаних износа у корист хуманитарних организација, фондова или јавних установа.

"Финансијка санкција уместо служења затворске казне овим је ушла на велика врата у спрско правосуђе и зато је право задовољство видети где одлазе данас та средства - болницама, поликлиникама, образовним и педагошким установама, геронтолошким и социјалним центрима, удружењима која се брину о инвалидима", напоменуо је Гајевић.

Он се у име министарства културе и информисања захвалио што су се међу добиницима средстава нашле библиотеке, културни центри и историјски архиви. 

"Давања за културу никад није довољно и зато га поздрављамо, али динар за културу се увек временом удвостручује", закључио је државни секретар.

Додели уговора корисницима средстава присуствовао је и министар здравља Златибор Лончар.

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести