За бољи положај Рома грантови вредни два милиона евра

БЕОГРАД: У Београду је данас додељено 36 уговора градовима и општинама који су добили грантове у оквиру програма "Подршка ЕУ инклузији Рома - оснаживање локалних заједница за инклузију Рома", у укупној вредности од два милиона евра.
t
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Реч је о грантовима вредним од 40 до 60 хиљада евра за пројекте чији је циљ јачање положаја ромске популације у локалним заједницама, кроз имплементацију приоритетних националних и локалних стратешких мера у области запошљавања, борбе против дискриминације и промоције равноправности ромске популације.

Трајање пројеката је од 9 до 15 месеци, програм реализује Стална конференција градова и општина, финансира Европска унија, а шеф сектора за сарадњу Делегације ЕУ у Србији Ингве Енгстром каже да је интеграција Рома један од приоритета у програмима ЕУ.

"Сви наши напори и напори свих институција треба да буду усмерени ка једном великом циљу - да свака ромска породица може да живи бољим животом", рекао је он.

Истакао је да је важно подстаћи локалне самоуправе да наставе да јачају своје капацитете, како би помогли ромским породицама да пронађу одрживе моделе живота.

"Морамо да се постарамо да родитељи нађу запослење, али што је још важније морамо да се постарамо да деца добију образовање", рекао је он и истакао да је, да би се то постигло, потребно да сви релевантни актери на националном и локалном нивоу делују заједно.

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Светозар Алексов је рекао да је инклузија ромског становништа у Србији веома динамичан у изазован процес, али да је то за представнике државе обавеза, како према грађанима тако и према партнерима из ЕУ који, додао је, годинама пружају подршку. Навео је да је стратешки оквир обезбеђен доношењем Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња за период 2016-2025.

"Две од пет приоритетних области препознатих у стратегији у директној су надлежности Министарства за рад, а то су запошљавање и социјална заштита. Постоји још једна компонента у надлежности министарства која прожима све друге, може се рећи и да им је предуслов, а то је антидискриминација. Због тога нам је посебно драго што ова грант шема третира пројекте из те области", додао је Алексов.

Генерални секретар Сталне конференције градова и општина Ðорђе Станичић је рекао да је ЕУ одвојила значајна средства, али да овај програм није само грант шема већ да обухвата много важније активности које се тичу реализације Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња.

"Данас имамо 36 градова и општина који добијају ове грантове, али не заборављамо да постоје и други и зато нам је веома важно да имамо добру координацију и сарадњу са министарством, Националним саветом ромске националне мањине, али и другим организацијама у нашој земљи", додао је он.

Председник Националног савета ромске националне мањине Далибор Накић је рекао да су пројекти који ће се реализовати у 36 градова и општина од изузетног значаја за ромску популацију јер су, додао је, фокусирани управо на оне области у којима је важно у наредном периоду остварити значајни напредак - запошљавање и антидискриминација.

Како је додао, на овај начин се Стратегија за социјално укључивање Рома и Ромкиња са националног спушта на локални ниво.

EUR/RSD 117.5801
Најновије вести