Вучић отворио Осми међународни сајам наоружања

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић отворио је данас Осми међународни сајам наоружања и војне опреме "Партнер 2017", у хали 4 Београдског сајма.
sajam naoruzanja vucic1, tanjug zoran zestic
Фото: Танјуг (Зоран Жестић)

Међународни сајам наоружања и војне опреме "Партнер 2017" одржава се од 27. до 30. јуна 2017. године, а покровитељ ове манифестације је Министарство одбране у суорганизацији са ЈП "Југоимпорт СДПР" и у организацији Београдског сајма.

На међународном сајму наоружања и војне опреме "Партнер 2017" учествовује 128 излагача из 21 земље, као и из Србије и на њему ће ексклузивно бити откривени нова "Нора" и лансер за ракету "Шумадија".

"Нора" од 155 милиметара је доста различита од ове која постоји тренутно, на њој су отклоњене све мањкавости и замерке које је стара имала, објаснио је уочи сајма министар одбране Зоран Ђорђевић.

На сајму се приказују и лансери од 107 милиметара, нова минобацачка опрема, затим командно возило за Алас (ракетни систем), као и лансер за ракету "Шумадија" од 300 километара.

Фото: Танјуг (Зоран Жестић)

Председник Србије Александар Вучић рекао је приликом отварања сајма наоружања да та манифестација представља важно место за представљање могућности наше одбрамбене индустрије, али и за нова партнерства.

„Све већи број излагача говори о томе колико ова манифестација постаје престижна“, приметио је Вучић и додао да је уверен да она може да "добије убрзање" и да се одржава на годишњем нивоу.

Вучић је посебно истакао да је то прилика за нова партнерства и развој бизниса.

„Наша наменска индустрија не служи само као помоћ одбрани земље, већ као начин и средство за развој економије и самим тим повећање животног стандарда свих наших грађана“, казао је председник Србије.


МИГ-ови ускоро

Александар Вучић рекао је да ће авиони МИГ 29 из Русије стићи ускоро у Србију.

Он је, одговарајући на питање новинара, на Сајму одбрамбене индустрије у Београду, казао да ће бити транспортовани.

„Стићи ће ускоро и биће транспортовани. Све ће проћи без проблема“, нагласио је Вучић.


Вучић је истакао и да ће стране компаније моћи у наредном периоду да учествују у српској одбрамбеној индустрији до 49 одсто, захваљујући изменама закона које је припремило Министарство одбране.

"Моћи ћемо да примимо страно знање, памет и новац, јер Србија има традицију у производњи оруђа и оружја.“

Он је истакао да ће то додатно омогућити да одбрамбена индустрија буде мотор замајац српске привреде. Вучић је додао да ће у овој години фабрикама одбрамбене индустрије бити исплаћено 49,9 милиона евра, као подршка државе за унапређење сопствених капацитета.

Председник је подсетио да је Србија од 2014. до 2016. инвестирала 126 милиона евра у одбрамбену индстрију Србије и Југоимпорт СДПР.

"Направили смо више нових фабрика и погона, и оно за шта су нам се некада смејали, од тога да су говорили за ''лазара'' да ће остати само макета, а ми завршавамо трећи, унапређени модел ових дана у Техничко-опитном центру. То је постало оруђе којим можемо да се поносимо и на чијем унапређењу моземо и у будућности да радимо", рекао је Вучић.


Нека се Хрвати наоружавају, желим им много успеха

Вучић је изјавио, поводом најаве да ће Хрватска набавити савремене борбене авионе Ф-16 Барак или Грипен, да свако има права да се наоружава, а да је на Србији да обезбеди своје небо и грађане.

"Хрватска има право да се наоружава. Ако имају паре, нека се наоружавају, ако имају здраву економију, нека се наоружавају. Желим им много успеха. Нема ту филозофије", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара.

Он је подвукао да је на Србији да обезбеди своју сигурност, своје небо и безбедност својих грађана.

"То је наш постао да урадимо оно што је за Србију важно. Шта ће да раде други, нека раде како им воља", поручио је Вучић.


Председник Србије Александар Вучић оценио је да у нашој одбрамбеној индустрији лежи будућност, те најавио отварање фабрике муниције у Узићима, за два дана.

„Када виде фабрику сви грађани ће моћи са поносом рећи да су срећни што су грађани земље која је могла такву фабрику својим знањем и својим средствима да подигне", поручио је он.

Вучић је казао да свих 20.000 радника у одбрамбеном сектору који вредно раде, тиме помажу сигурности грађана, гарантују одбрану и безбедност, али доприносе нашем убрзаном економском разговору. Рекао је да су државне компаније из овог сектора носиоци економског развоја, али да нису једине, већ су ту и приватне фирме. Он је указао да приватне компаније доприносе све више економском бољитку и продаји ракета Град за Огањ и друге наше системе су у овом тренутку у свету најтраженије.

„Можемо да их развијамо само уз знање инжењера у једној или две приватне компаније у нашој земљи, а то радимо заједно са нашим државим компанијама, чиме подстичемо државни и приватни бизнис.

Нова генерација наоружања доприноси већој одбрамненој моћи наше земље и доприноси напретку наше економије.“


Додик: Република Српска рачуна на војне потенцијале Србије

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да је веома важно да се моћ и политички знацај Србије ојача кроз достигнућа наменске индустрије, истакавши да РС рачуна, када је реч о безбедности, на потенцијале војне индустрије Србије.

Он је, поводом присуства отаврању Осмог међународног сајма наоружања и војне опреме "Партнер 2017", рекао је је импресивно бити на сајму и суочити се са дистигнућима одбрамбене индустрије Србије.

„Ми у РС са становишта наше безбедности рачунамо на потенцијале које има војна индустрија Србије“, поручио је Додик.

Казао је да РС разговарао модернизацији својих полицијских структура.

Подсетио је да војници из РС пролазе кроз разне програме образовања, и да је жеља да се то прошири на потребе полиције, која може бити одбрамбена.

„Затечен сам великим дистигнућима. Веома је важно за Србију, за њену моћ и политички значај, да се ојача на овај анчин. Ово је порука да Србија може да обезбеди стабилан одбрамбени систем. Србија која је гранат стабилности у региону и несумњиво као најмоћнија земља у региону на правилан начин мисли о својој одбрани“, објаснкио је Додук.

Према његовим речима ради се и о јачању економије.


Вучић је рекао да ће на сајму бити приказани премијерно нови системи, као што су нова верзија Норе, за коју је казао да је израђена на захтев начелника Генералштаба који је инсистирао да систем буде у стању да испали шест хаубичких граната у минути, као и ракетни систем „Александар", модуларна пушка 6,50 мм, земаљска безпосадна платформа Милош, самоходни ракетни системи Паксарс, оклопно возило Милош, модуларни вишецевни ракетни лансирни систем Огањ 2, модернизовано борбено возило, модернизован тенк.

„Од кључног значаја је у наредном периоду да као земља утичемо на развој научног подмлатка, оних људи који будућност виде у послу у наменској и одбрамбеној индустрији. Ту посла увек има. Почели смо да запошљавамо нове људе и у техничко ремонтне заводе, имаћемо за 1.488 војника всисе, што говори да имамо простора и за нашу војску и још више за инжењере машинске и електротехзничке, како би добили кадрове за будцухност од којих очекујемо да својом памећу производе најсавременије, али учествују у модернизацији постојећег оружја и оруђа", истакао је Вучић.

Председник је додао и да очекује да ће следеће године на сајму бити оборени сви рекорди, јер ће бити позвано још више људи. Тренутно је, према његовим речима, на сајму 50 одсто више иностраних делегација.

"То говори о нашим бољим резултатима и све већем интересу у свету за наше знање, памет и раднике", истакао је. 

"Партнер" сајам посећују бројне високе делегације из целог света, као и представници НАТО-а, Европске одбрамбене агенције и осталих међународних војно-безбедносних организација.

Отварању су присуствовали председник РС Милроад Додик, министар одбране Ђорђевић, министарка правосуђа Нела Кубуровић, као и представници бројних амбасада, војне делегације Индије, Казахстана, Алжира, Египта, Русије, Мексика, Индије, Кипра, Тогоа, Либана.

М. Бозокин

ВМА учесник сајма наоружања Партнер 2017

Војномедицинска академија учествоваће на 8. међународном сајму наоружања и војне опреме Партнер 2017, који ће под покровитељством Министарства одбране Србије бити одржан од 27. до 30. јуна у Хали 1 Београдског сајма.

Како је саопштено из ВМА, у оквиру излагачког програма војне логистике и санитетске службе осим представљања здравствених услуга и могућности лечења на ВМА, свим заинтересованим посетиоцима штанда биће омогућено одређивање крвне групе, мерење шећера у крви, као и мерење крвног и очног притиска.

Штанд ВМА биће отворен за пословне посетиоце од уторка 27. до четвртка 29. јуна, од 10.00 до 17.00 часова, док ће у петак, 30. јуна, штанд бити отворен за грађане од 10.00 до 19.00 часова.

Припадницима Министарства одбране и Војске Србије улазак на Сајам омогућен је уз службену легитимацију.

EUR/RSD 117.5923
Најновије вести