Вирус Западног Нила стигао до Новог Сада

НОВИ САД: После прва два потврђена случаја оболевања од грознице Западног Нила, регистрована на територији Града Београда, Институт за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” саопштио је да је до 11. августа регистрован и трећи оболели, овога пута с територије Јужнобанатског округа.
virus komarci, ilustracija
Фото: Илустрација

Сви оболели старији су од 60 година и хронични су болесници. Оболеле особе сврставају се у категорију пацијената с повећаним ризиком, а случајеви су регистровани у складу с националним Препорукама за надзор над грозницом Западног Нила у хуманој популацији у сезони 2017. године.

Вирус Западног Нила регистрован је на чак 56 локација у Србији. Заражени комарци регистровани су на 19 локација у Панчеву и околини: у селима Јабука, Банатски Брестовац, Старчево, Омољица, Иваново, Качарево, Глогоњ и Банатско Ново Село.

Комарци заражени вирусом Западног Нила пронађени су и на територији Града Београда, и то на подручјима Чукарице, Гроцке, Палилуле, Звездаре и Обреновца. У Средњебанатском округу, заражених комараца има у Зрењанину, на излетишту Шумице, у Севернобачком округу има их у Ловћенцу, а у Јужнобачком округу пронађени су на десет локација: у Сиригу и центру Темерина, и у Новом Саду, на Гробљу, Рибарском острву, Салајци, код Коњичког клуба, у Петроварадину, Садовима, у Улици Јанка Чмелика 11 и Руменки.

Услед измењених климатских услова, у последњих неколико година у Србији се сваке сезоне региструју случајеви обољевања људи од вируса Западног Нила. За случајеве грознице Западног Нила регистроване у Србији није крив, као се често погрешно наводи, тиграсти комарац, већ комарац коме је наше поднебље уобичајено станиште, а кога нарадски називамо кућним комарцем.

Његова су станишта канали, баре, мање водене површине, дворишта, старе гуме и влажни подруми, наводе у новосадској “Циклонизацији”, задуженој за уништавање комараца у новосадској општини.

Резервоар вируса Западног Нила су птице, а комарци су преносници. Кућни комарац је тај који се храни на птицама и на људима и који вирус преноси са птица на људе, а који живи и у руралним и у урбаним срединама.


Већина инфицираних без симптома

„Симптоми грознице западног Нила настају три до 14 дана након убода зараженог комарца, а период инкубације дужи је код особа с ослабљеним имунитетом. Код око 80 одсто инфицираних особа болест протиче без икаквих симптома, а око 20 одсто заражених особа има благу клиничку слику у виду грознице, главобоље, мучнине, повраћања, што понекад може да буде праћено отоком лимфних жлезда или појавом осипа на кожи груди, леђа или стомака“, навела је др Снежана Медић из Центра за контролу и превенцију болести Института за јавно здравље Војводине. Обично симптоми пролазе у року од неколико дана, мада су забележени случајеви када је обољење трајало и више недеља.


Научне студије показују да до већег броја преношења вируса на људе долази углавном крајем сезове у августу и септембру јер се комарци спремају за зиму и управо тада мењају домаћине, прелазе са птица на људе.

Како би себе и своје ближње заштитили од комараца грађани који живе у кућама треба да једанпут недељно потпуно испразне кофе или сличне посуде у којима чувају воду, уклоне старе гуме, конзерве, тегле и све остале предмете у којима се задржава вода погодна за развој ларви, ставе мреже на вентилационе отворе и побољшају заптивање шахтова септичких јама и кишњичара, наводе стручњаци. Осим тога, канали треба да се чисте од корова и отпадака како би били проточни, а вода у њима чиста, као и да се једанпут годишње провери да ли су вертикале и други делови олука запушени опалим лишћем или другим материјалом

- И мале површине воде довољне су за велику продукцију комараца. Из једне чаше или конзерве са водом која током сезоне стоји у дворишту може да се излеже чак 300 комараца за само седам дана

- Уколико у дворишту имају неку водену површину коју је немогуће испразнити или исушити, грађани могу да користе БТИ таблете, биолошки препарат који уништава ларве комараца, или неки сличан препарат – наводе у “Циклонизацији”.

Љ. Петровић

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести