Весић: Улица у Београду добиће име по главном граду Белгије

БРИСЕЛ: Једна улица у Београду добиће име по Бриселу, док ће на кући у главном граду Белгије, у којој је једно време живео наш нобеловац Иво Андрић, бити постављена табла која ће на то указивати, изјавио је данас у Бриселу заменик градоначелника Горан Весић.
beograd, pixabay
Фото: pixabay.com

Весић је у Бриселу разговарао са државним секретаром регије Брисел Паскалом Сметом, а како је рекао после састанка, између два главна града биће успостављена званична сарадња.

"Београд и Брисел су европски градови, а нисмо имали никакву формалну сарадњу. Било је крајње време да Београд и Брисел успоставе сарадњу", рекао је Весић.

Он је истакао да ће већ током ове године једна улица у Београду ће добити име по Бриселу, као што у Бриселу већ деценијама постоји Београдска улица.

"То ће бити прилика да потпишемо споразум о сарадњи, који ће дефинисати сарадњу у области културе, размене информација, саобраћаја", навео је Весић.

Он је најавио да ће бити организовани и Дани Брисела у Београда у наредне две године, а биће организовани и Дани Београда у главном граду Белгије.

Весић је истакао да је посебно задовољан што су домаћини прихватили предлог делегације Београда - да се на кући у Бриселу у којој је 1929. године, девет месеци живео нобеловац Иво Андрић, као дипломата Краљевине Југославије, постави табла која би на то указивала.

"С обзиром да Иво Андрић није само српски и југословенски писац, већ светски писац, један од најпознатијих писаца 20. века, да и тај начин направимо још једну везу два града и две земље", рекао је Весић.

Он се нада да ће табла бити постављена већ током ове године, те да ћемо и ми из Србије научити да је у Бриселу живео Иво Андрић.

"Верујем да ћемо и на тај начин наставити сарадњу која може да буде добра и од користи и Бриселу и Београду", подвукао је Весић.

Такође, два града размењиваће искуста када је реч изградња бициклистичких стаза и успостављање система јавних бицикала, у чему је, како каже Весић, Београд на почетку, а Брисел већ доста напредовао.

Он је додао да ће Београд и Брисел размењивати искуства и када је у питању заштита културне баштине, односно како заштити културну баштину, а не зауставити развој града.

"Заиста се радујем посети делегације Брисела Београду, коју ћемо имати током ове године, јер ће то бити почетак једне успешне сарадње. У Бриселу већ живи пуно наших сународника и добро је да наша два града формално сарађују", рекао је Весић.

Навео је да ће главни градови Србије и Белгије сарађивати и на одређеним европским пројектима у којима се тражи да учествује једна жемља чланица ЕУ и једна која је кандидат за чланство.

EUR/RSD 117.5714
Најновије вести