Уручена највиша војна признања кинеским лекарима

БЕОГРАД: У Старом Генералштабу у Београду су свечано уручена признања за три члана лекарског тима из Кине који су у Србију дошли 4. маја ове године и били ангажовани на пружању помоћи у сузбијању и гашењу епидемије Ковид-19 у Србији.
v
Фото: Tanjug

Наредбом министра одбране Александра Вулина, као знак признања за остварену успешну сарадњу и допринос, припадницима лекарског тима из Кине, Лиу Дајуеу, Танг Кеђинг и Ченг Шоуџен, додељене су војне спомен-медаље за допринос систему одбране Републике Србије, највиша војна признања која се додељују у Министарству одбране и Војсци Србије.

Свечаности су присуствовали министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, с члановима својих колегијума, и амбасадорка Народне Републике Кине у Београду Чен Бо, наводи се у саопштењу Министарства одбране.

Обраћајући се кинеској делегацији, министар Вулин је истакао да су дошли када је било најпотребније, у најтежем тренутку.

Вође наших земаља, председници Александар Вучић и Си Ðинпинг, препознали су жеље наших народа и исковали челично пријатељство. Пријатељство створено у добрим временима може да буде предмет сумње, али оно које се потврди у тренуцима када губите животе и борите се за сам опстанак ваше нације, не може више никада бити предмет сумње, рекао је Вулин.

Он је истакао да за пријатеље из Кине ниједно место није било далеко, ниједна ситуација, нити задатак, сувише опасна или нерешива.

Задужили сте нас великим добром. Има великих и моћних народа који памте само док им је помоћ потребна, а када невоља прође, забораве и окрену се себи. Србија није таква и кад год будемо трпели притиске и чули како је Кина сувише заступљена, и како смо јој сувише захвални, само ћемо их подсетити на најтеже тренутке у којима смо били заједно, рекао је министар одбране и додао да грађани Србије, као и председник Александар Вучић, то не заборављају.

Амбасадорка Кине у Београду Чен Бо истакла је да додела признања кинеским стручњацима показује пажњу и поверење које је српска влада указала стручњацима, али и снажно пријатељство које српски народ осећа према кинеском.

Нагло избијање коронавируса свим земљама у свету представља велики изазов. Честитамо народу и Влади Србије на постигнутим резултатима и победи у борби против епидемије и што сте дали одличан одговор. Кинески и српски народ међусобно се подржавао и помагао током борбе против епидемије, рекла је Чен Бо.

Обраћајући се у име награђених, докторка Ченг Шоуџен захвалила је Министарству одбране и истакла да су медаље признање њиховом раду и да представљају симбол челичног пријатељства Кине и Србије.

Током боравка у Србији, медицински тим кинеских стручњака прешао је више од 20.000 километара, обишао Србију уздуж и попреко, ковид болнице и бројне установе. Увек смо имали добро искуство, преносили смо наше искуство, посебно из Вухана, давали смо предлоге, рамењивали мишљење у складу с тренутном епидемиолошком ситуацијом у Србији, рекла је Ченг.

Истиче да је важно што су Влада Србије и председник Вучић приступили одговорно и храбро, и одмах увели низ снажних мера - од увођења ванредног стања до формулисања различитих процеса спровођења строге контроле припрема за повратак на посао и обнову производње.

Она је посебно истакла улогу Војске Србије током епидемије, наводећи да је сваког дана учествовала у превенцији и контроли епидемије.

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести