Управа царина: Без царине увоз робе у вредности до 100 евра

БЕОГРАД: Држављани Србије без увозних дажбина у земљу могу да унесу робу у вредности до 100 евра, а за ону чија вредност не прелази 3.000 евра, дажбине у износу од 10 одсто царине и 20 одсто ПДВ-а, могу се платити у тзв. скраћеном поступку на самој граници, подсетила је данас Управа царине.
carina
Фото: Tanjug/D.Goll

Поводом престојећег трговачког "црног петка", када се велики број грађана Србије одлучује да оде у шопинг туре у околне земље због великих попуста, Управе царина наводи да царински службеници спремно дочекују како повећан број пошиљака, тако и појачани промет путника на граничним прелазима.

Како се наводи, наши грађани најчешће у шопинг туре одлазе у суседне земље и тада користе предност повраћаја ПДВ у тим земљама, чиме је цена производа који набављају још повољнија.

''Потпуно је природно да људи пожеле да искористе могућност великих попуста током тзв. црног петка који је популаран у суседним земљама, само не треба да забораве на важеће прописе у путничком промету које наша служба доследно спроводи'', каже шеф царинске испоставе Хоргош Будимир Загорац.

Загорац је додао да ''захваљујући сарадњи са суседном администрацијом, након повраћаја ПДВ, вредност робе коју су путници набавили позната је свим службама које раде на граници.

"Тако је простор за злоупотребе и непријављивање сведен на минимум'', рекао је Загорац.

Да би се избегле непријатности и евентуално незадовољство због обрачуна увозних дажбина, у Управи царина путнике саветују да се пре пута детаљно информишу о својим правима и обавезама, што могу учинити и посетом сајту царинске службе где су актуелни прописи детаљно описани у брошури ''Водич за путнике''.

Нама најближе Мађарска, Аустрија и Румунија у које грађани одлазе у шопинг имају различит приступ повраћају ПДВ, а гранични прелази који због предстојећих попуста могу осетити појачан промет путника су Хоргош, Келебија, Батровци, Ватин, као и мањи прелази у њиховој близини.

Милиони људи широм света одлучују се тога дана на другачији вид куповине, односно на куповину на интернету, због чега се непосредно после дана када су попусти актуелни, очекује и повећани број поштанских пошиљака који пристиже у земљу.

За куповину преко Интернета, они који се одлуче треба да знају да се за пошиљке чија је садржина роба купљена путем интернета, а чија је вредност већа од 50 евра плаћају и царина и ПДВ, док пошиљке чија је вредност до 50 евра подлежу само наплати ПДВ-а у износу од 20 одсто.

Треба такође знати да се сва роба која се наручује ''онлине'' царини по јединственој царинској стопи од 10 одсто на утврђену царинску основицу.

Шеф царинске испоставе Пошта Београд Слободан Марковић, говорећи о највећим изазовима при царињењу поштанских пошиљака, казао је да се у 90 одсто случајева догађа да пошиљке купљене преко интернета пристижу без пратеће фактуре, на основу које би могла да се установи вредност робе.

"Царински службеници осим наведене вредности (односно рачуна) за утврђивање царинске вредности, користе и друге методе, попут упоређивања вредности сличне или истоветне робе'', истакао је Марковић.

Додаје да би приликом куповине преко интернета требало инсистирати да продавац пошаље фактуру уз пошиљку, јер када пристигне пошиљка без пратећег рачуна, царински службеници морају на други начин да утврде вредност пристигле робе.

Може се десити и да роба буде купљена на попустима и акцијама које више не постоје у тренутку када роба пристигне на царињење, а уколико фактура не пристигне уз пошиљку, постоји могућност да се догоди да основица за царињење буде виша, јер у датом тренутку нема начина да се зна да ли је роба купљена на попусту или не.

Уколико се царинска основица утврђује након истека таквих акција, када су цене роба враћене на већи износ, обрачун заиста може бити већи од стварно плаћене цене.

Због тога у царинској служби саветују да грађани пре измиривања царинског дуга захтевају од поштанског службеника обрачун увозних дажбина на увид и на њега, уколико имају примедби, могу да уложе приговор.

EUR/RSD 117.4966
Најновије вести