УНС: Четири деценије Департмана за инустријско инжењерство ФТН

Иако реченица да је сала била сувише мала да прими све заинтересоване који су желели да присуствују неком догађају прилично отрцана, у случају догађаја на Факултету техничких наука Универзитета у Новом Саду, није могла бити тачнија.
Obeleženo četiri decenije Departmana za inustrijsko inženjerstvo Foto: Dalija Žigić, FTN
Фото: Обележено четири деценије Департмана за инустријско инжењерство Фото: Далија Жигић, ФТН

Јер, славило се 40 година од оснивања Департмана за индустријско инжењерство и менаџмент, перјанице овог факултета који је израстао из Катедре за индустријске системе Института за производно машинство.

О историјату Департмана говорио је професор емеритус др Илија Ћосић, аутор монографије “Четрдесет година развоја” посвећене раду Департмана за индустријско инжњерство и менаџмент, истакавши да је за ове четири деценије Департман прешао велики пут.

- Произвели смо 274 магистра, по  старом систему 1.776 дипломираних инжењера, 1.705 мастер инжењера, 2.074 дипломираних инжењера  који су завршили четворогодишње студије, 176 МБА мастера, 240 специјалиста и објавили 236 приручника и уџбеника. У научно-истраживачком раду, радили смо на 41 међународном пројекту – рекао је професор Ћосић, не пропустивши да млађе колеге подсети не само на успехе овог департмана, већ и на мањкавости које је, као припадник старе гарде, уочио. Говорио је уважени професор о потреби јачег и чвршћег повезивања Департмана с привредом, о повратку на водеће место у научном и практичном раду, али и о потреби да се успоставе стари системи вредности, укључујући и предан рад који је у његово време почињао у шест сати ујутру.

Фото: О историјату Департмана говорио је професор емеритус др Илија Ћосић Фото: Далија Жигић, ФТН

А да професор мисли и на будућност, говоре и његове речи да је ера квантног инжењерства на прагу и да је задатак младих снага да научна интересовања усмере у том правцу. Овом приликом посебно се захвалио министру за иновације и технолошки развој др Ненаду Поповићу који је препознао Факултет техничких наука као институцију способну да изнесе стварање Центра за роботику и вештачку интелигенцију, пројекат на коме Влада Србије и Факултет техничких наука заједно раде.

Фото: Декан Факултета техничких наука др Раде Дорословачки Фото: Далија Жигић, ФТН

- Завршава се зграда од 30.000 квадратних метара, од чега се 10.000 квадратних метара отвара сад у октобру, а отвориће их председник Србије  Александар Вучић -  изнео је још неке важне податке декан Факултета техничких наука др Раде Дорословачки. -  Остатак ће бити отворен следеће године, јер је потребно још 7,5 милиона евра за унутрашње радове. Управа факултета трудиће се да поправи све недостатке које је навео професор Ћосић јер то нам је посао, поручио је Дорословачки.

Фото: Др Бојан Лалић, директор Департмана за индустријско инжењерство Фото: Далија Жигић, ФТН

- Ми смо заправо једна грађевинска организација која траје четрдесет година. Сада су у тренду теме попут ифраструктуре, а ми смо нашу кућу направили привремено – истакао је др Бојан Лалић, директор Департмана за индустријско инжењерство. Ово здање нам је било чврст и стабилан терен за даљи развој, а градили смо чврсте везе с привредним индустријским системима, а потом и универзитет, тако је израстао и Ректорат. Уз све ово, градили смо комуникационе коридоре према Русији, Кини, Америци,  Немачкој, Француској, Аустрији, Шведској. Данас се трудимо да помогнемо и систем здравствене заштите кроз организационо-управљачку функцију.


Фото: Признања и плакете добили су и чланови три тима ФТН који су победили на Еуробот такмичењу у роботици у Француској Фото: Далија Жигић, ФТН
Признања и плакете за најбоље

На свечаности је представљена прва генерација студената Менаџмента у здравству, модула на студијском програму специјалистичких струковних студија. Признања и плакете добили су и чланови три тима ФТН који су победили на Еуробот такмичењу у роботици у Француској, учинивши тиме Србију најбољом у овој области у свету. Признања су уручена и заслужним професорима, студентским организацијама, медијима и компанијама с којима је овај департман остварио добру сарадњу.


Министар за иновације и технолошки развој др Ненад Поповић поручио је запосленима да се нада да ће овај  факултет прерасти у универзитет и да се данас 40 посто свршених средњошколаца одлучује за студирање на неком техничком смеру, а да је циљ да их буде више од 50 посто.

Фото: Обележено четири деценије Департмана за инустријско инжењерство Фото: Далија Жигић, ФТН

- Србија је на свим инвестиционим и иновационим листама постаје све боља. Пре четири недеље најрелевантнија истраживачка организација која се бави истраживањем иновационих стартап екосистема у свету, одабрала је педесет најбољих дестинација за стартап иновације. У Европи су изабрали само пет: Лондон, Тел Авив, Барселону, Хелсинки и заједно Нови Сад и Београд. То је велико признање за које сте и ви заслужни – поручио је министар Поповић.

И. Радоичић

EUR/RSD 117.3235
Најновије вести