Универзитет у Новом Саду за родну равноправност

НОВИ САД: У Ректорату Универзитета у Новом Саду одржан је скуп под називом "Акциони планови за родну равноправност: изазови и прилике за универзитете", који је подржала Мисија ОЕБС-а у Србији.
Novosadski univerzitet na međunarodnim listama najboljih Foto:Dnevnik.rs/ B. Lučić
Фото: Новосадски универзитет на међународним листама најбољих Фото:Дневник.рс/ Б. Лучић

У уводном делу скупа онлајн се учесницима обратила Сара Гроен, заменица шефа Мисије ОЕБС-а, и Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности Републике Србије.

Циљ скупа је да се окупе универзитетски професори и професорке, експерти и експерткиње, као и креатори и креаторке политика, како би разговарали и дискутовали о значајним темама и најбољим праксама у области увођења родне перспективе у високо образовање.

Посебан фокус скупа је на усвајању акционих планова за родну равноправност на универзитетима.

Учесницима скупа се најпре обратио ректор проф. Др Дејан Мадић који је рекао да је оформљена група која ће се бавити овом темом.

Група се добро опскрбила свим информацијама са светског и европског нивоа и документима и законима из ове области. Развићемо дебату о плановима и будућим деловањима како би родна равноправност на Универзитету у Новом Саду била испоштована. Наших 13 истраживача је у два одсто цитираности на стенфордској ранг листи, трећина од њих су жена, рекао је Мадић.

Каролина Лендак Кабок која води Радну групу Одбора за равноправност рекла је да рад на изради Акционог плана траје од јуна.

Једна од активности Радне групе је данашњи скуп на којем говоримо о важности акционих планова за универзитете широм Србије. Ми смо студизно приступили изради плана, прво смо анализирали податке које смо добили о родној структури запослених, а потом смо израдили упутник за наше запослене. На основу одговора почели смо да састављамо план, који је израђен и на основу смерница Европског института за родну равноправност. Сви планови у Европи које ће бити постављени на сајтовима универзитета су оквиру yахтева Европске комисије. Универзитети који имају план моћи ће да конкуришу за пројекте, рекла је Каролина Лендак Кабок.

На Универзитету у Новом Саду запослено је више жена од мушкараца, али редовних професора има више међу мушкарцима.

EUR/RSD 117.3079
Најновије вести