Извесна шира академска сарадња Србије и Кине

НОВИ САД: Једнодневни скуп под називом „Семинар и сајам високог образовања Кине и Србије“ (China – Serbia Higher Education Seminar and Exibition) одржан је  у згради Ректората Универзитета у Новом Саду.
Seminar i sajam visokog obrazovanja Kine i Srbije u Novom Sadu Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

На скупу су учествовали бројни представници кинеских универзитета и представнци академске заједнице Србије. У оквиру семинара о високом образовању у сали Ректората представило се неколико универзитета из Србије и Кине. Вођени су разговори о сарадњи и активностима изградње заједничких капацитета у области високог образовања између две земље. На семинару су у фокусу биле теме везане за изазове и могућности студентске мобилности, међународни студентски сервис, квалитет и интернационализацију.

У холу зграде Ректората УНС одржан је и Сајам високог образовања, у оквиру којег су се кинески универзитети представили на појединачним штандовима. Сајам је пружио јединствену прилику за успостављање билатералне сарадње кроз директну комуникацију с кинеским универзитетима, првенствено у подручју размене академског особља и студената на свим нивоима, али и развоја заједничких студијских програма, као и научно-истраживачке сарадње.

- Ово је изузетна част за наш Универзитет у Новом Саду који је представник целе Централне и Источне Европе у сарадњи, у области образовања с кинеским партнерима. Овај догађај је и потврада нашег веома привилеговног положаја у сарадњи с Кином, која је изузетно отворена за сарадњу с нашим универзитетима – рекао је пред скуп ректор Универзитета у Новом Саду проф. др Дејан Јакшић. - Данас су овде присутни представници 36 универзита из Кине, који су дошли да представе велике могућности студирања и понуде нашим студентима стипедије за студирање у Кини. Све што се ради, ради се за студенете. Изузетно важан део овог сусрета јесу и договори и споразуми између наших и универзитета у Кини, који треба да отворе варта и за друге облике сарадње, повезивање у свим областима, у наредном периоду још интензивнију сарадњу. Кина је изузетно велики партнер који граби крупним корацима напред и у области образовања и науке. Од кинеских партнера можемо пуно да научимо, а можемо им и пуно тога пружити у области науке и образоавања, где заиста има пуно простора за повезивање – рекао је ректор Јакшић.

Фото: Дневник/Слободан Шушњевић

По речима покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зорана Милошевића, ово је прилика, већ утврђена добром привредном сарадњом.

- Оно што је урадио председник Александар Вучић и Кинеска влада заиста је импозантно. То је и јесте разлог зашто имамо привредни раст од четири посто, зато што имамо наговештај, не само модернизације индустрије, рударства, него и онога што даје реалан основ развоја наше привереде, а то је технолошки развој – истакао је секретар Милошевић. - Снажан подстрек свему томе јесте научна и сарадња у високом образовању. То што је урадила Кина у последњих 15-20 година - утростручила буџет за науку, процентуално повећавши учешће у БДП-у, јасно говори о значају таквог улагања. Потенцијали кинеске привреде нису само у масовној и јефтиној производњи, него у оријентацији на иновације, на нове технологије, на оно што је већ увелико видљиво у научном и привредном свету. С таквима се вреди дружити, а када имамо јасне назнаке да смо им партнери, онда је то залог сигурне будућности, не само наше сарадње, већ и наше конкурентности у светској привреди и научноистраживачкој делатности – рекао је Милошевић.

Ли Чушенг, представник Кинеске асоцијације за међународну сарадњу у области образовања каже да је то највећа организација те врсте у Кини са седиштем у Пекингу.

- Овде смо с делегацијом представника 36 универзитета који се налазе широм Кине. Циљ нам је да продубимо сарадњу између наших и универзитета у Србији. Надам се да ће ова посета резултирати бољом сарадњом на академском нивоу. превасходно у погледу размене студената, потенцијалних студената из Србије који би студирали у Кини и кинскеих студената који би студирали у Србији – реко је Ли Чушенг.

Фото: Дневник/Слободан Шушњевић

Ченг Џун са Нанфанг Кодаше универзитета за технологију и науку, кинеску сарадњу са светом илуструје чињеницом да на том универзитету, који се налази у највећој кинеској провинцији Гаунгдонг, тренутно студира више од 1.000 студената из 81 земље.

- Надамо се да ће се тим студентима придружити и студенти из Србије у уверити се у могућности и квалитете нашег универзитета – каже Ченг Џун.

У непосредном разговору с представницима кинеских универзитета, у оквиру постављених штандова, академска и шира јавност имала је  могућност да из прве руке добије информације о студијским програмима и условима студирања на кинеским универзитетима, као и стипендијама за мобилност академског особља и студената.

В. Црњански

EUR/RSD 117.5492
Најновије вести