УЧЕНИЦИ САГЛАСНИ Ништа не може да замени наставу уживо

БЕОГРАД: Ништа не може да замени предавања уживо и дружење у учионицама, сагласни су и ученици и директори београдских школа, који у разговору за Танјуг истичу да би евентуално увођење комплетне онлајн наставе могло створити "рупе у знању" и смањити мотивисаност за учење.
skole bakic.jpg
Фото: Дневник (Филип Бакић)

Директорка Математичке гимназије Мирјана Катић каже да је комбинована настава која се тренутно спроводи у тој школи, изазов, пре свега за ученике.

"Утисак је да је у последње две године колико већ траје епидемија, деци много лакше када уживо прате наставу. Код куће треба да буду много више мотивисани, да покажу већи степен личне одговорности, што није лако", рекла је Катић.

Она наглашава да су ставови ученика слични, а то је да желе да иду у школу.

"Деци то прија, школа није само образовна институција него и васпитна. Помаже им да развију своје социјалне вештине и сигурно ће бити теже ако пређу комплетно на онлајн наставу", истакла је Катић.

Како каже, колико год квалитетно да се организује комбинована настава, она не може у потпуности да замени рад уживо.

Катић је рекла да се крајем прошле недеље и за викенд шесторо колега разболело, што је за школу велики проблем.

"Имамо између 10 и 15 ученика који су болесни, и такву ситуацију нисмо имали раније у гимназији. Проблем је што треба да се нађе квалитетна замена за колеге. Тренутна ситуација је врло сложена, најсложенија до сада", поручила је директорка Математичке гимназије.

Према њеним речима, та школа се труди да поставља што боље садржаје на платформу Теамс и да ученицима који су болесни, пружи подршку да надокнади пропуштено градиво.

"Трудимо се да сачувамо емпатију, да ђаци помажу једни другима и да деца на најбољи могући начин преброде тренутну ситуацију", истакла је Катић.

Ученици поручују да је компликованије пратити наставу у условима епидемије и истичу да је занимљивије учење и дружење у школским клупама.

Иван Грего, ученик трећег разреда Математичке гимназије, наглашава да се наставници доста труде да помогну при извођењу комбиноване наставе.

Сматра да ће бити отежани услови уколико се настава буде одвијала комплетно онлајн.

"Имаћемо можда одређене ''рупе у знању'' и због тога не бих да се пређе на такав модел наставе, јер нећемо баш нешто успети да научимо и да се припремимо за факултет", сматра Иван.

Његова другарица Ивана Мушикић каже да није идеално, али да се навикла на онлајн наставу.

"Добре су камере и звук. Да је скроз онлајн било би теже да се прати него да смо у школи", рекла је она.

У згради Математиче гимназије, одвија се и настава за два оделења седмог разреда основне школе.

"Боље је када се дружимо, не свиђа ми се идеја да сви пређемо на онлајн наставу. Растаћемо се са другарима, а и много више научимо када идемо у школу", каже ученик седмог разреда Вук Николов.

Нјегова вршњакиња Вања Јеловац поручује да је сад већ навикла да носи маску у школи, а онлајн настава јој не пада толико тешко. Међутим, не би волела да се раздвоји од другара.

"Имам доста пријатеља и било би ми жао да се не виђам са друштвом", каже Вања.

И директорка Основне школе "Свети Сава" Јована Миленковић става је да ништа не може да замени непосредну наставу, али истиче да је та школа спремна уколико рад буде комплетно онлајн.

"По том принципу смо радили и прошле године. У овом тренутку имамо одељења која су у комбинованом систему и наставници са њима у тим учионицама раде са пола одељења, а остала половина се укључује путем Гоогле Меет-а, тако да прате наставу у реалном времену", каже Миленковић за Танјуг.

Она је истакла да је ђацима најтежи период када морају да се изместе из учионице, али да се за сада, како каже, школа добро држи.

"Трудимо се да ученике стално подсећамо да се придржавају епидемиолошких мера", каже Миленковић.

Основну школу "Свети Сава" похађа 970 ученика, а 15 је оболело од короне.

Седморо наставника је у изолацији или су позитивни на ковид.

"Од почетка наставници нису у целом саставу. Увек има неко ко је болестан, али за сада се добро држимо", рекла је Миленковић.

Ове недеље комбиновани модел наставе спроводи се сампо у средњим школама у Београду, Врњачкој Бањи, Нишу и Шапцу.

Тим за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа доноси одлуку о моделима наставе у одређеним локалним самоуправама.

Коначну одлуку о евентуалном преласку свих школа на онлајн наставу доноси Кризни штаб, истакао је раније ресорни министар Бранко Ружић.

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести