У време затегнутих односа најављен Празник мимозе

БЕОГРАД: Маскенбалом и коктелом, у организацији Туристичке организације Херцег Нови, вечерас је у Београду најављена традиционална регионална манифестација Празник мимозе која ће се, 51. пут, одржати од 14. фебруара до 14. марта у Херцег Новом.
Povodom hercegnovskog praznika mimoze defile mažoretkinja u Novom Sadu Foto: Dnevnik.rs/R. Hadžić/arhiva
Фото: Поводом херцегновског празника мимозе дефиле мажореткиња у Новом Саду Фото: Дневник.рс/Р. Хаџић/архива

Ове године, манифестација с традицијом дугом пола века, најављује се у специфичним околностима, у време затегнутих односа Србије и Црне Горе након усвајања спорног Закона о слободи вероисповести у црногорској скупштини.

Тим поводом, председник Туристичке организације Херцег Новог Павле Обрадовић каже за Танјуг да је забринут да ће новонастала ситуација утицати на туристе из Србије, док је председник општине Херцег Нови Стеван Катић оптимиста и сматра да то неће демотивисати "туристе и пријатеље" из Србије и Републике Српске, који традиционално долазе у Херцег Нови, али позива власт у Црној Гори да се "дозове памети".

Катић напомиње за Танјуг да је Херцег Нови опозициони град у Црној Гори, који није прихватио Закон о слободи вероисповести и који је на општинској скупштини донео одлуке којима одбацује као град такав закон и позива власт у Црној Гори да преиспита своју одлуку и седне за сто са представнциима Митрополије црногорско-приморске и разговара на ту тему.

"Што се тиче протестних шетња и литија, ми смо у Херцег Новом, од када је усвојен тај закон, заједно били са народом у тим протестним шетњама и молебанима. Мислим да је време да се власт у Црној Гори дозове памети и седне за сто и, или повуче потез ка измени тог закона или га кроз неке подзаконске одредбе уобличи како би био прихватљив за једину канонски признату цркву у Црној Гори, а то је Митрополоја црногорско-приморска, на челу с митрополитом Амфилохијем", рекао је Катић.

Он је додао да су организатори Празника мимозе, због спорног закона, доста променили програм и истакао да очекује да ће се ситуација решити до почетка манифестације.

"Велики број људи у Црној Гори је незадовољан, највећи број њих је у Херцег Новом, почевши од мене као првог човека и свих мојих сарадника", рекао је Катић, додајући да се нада да ће се постићи решење како би се избегли даљи немири и евентуална ескалација сукоба.

Када је реч о томе како затегнути односи две земље утичу на туристе, Катић каже да, према подација туристичких организација, немају информације да је то утицало на госте из иностранства, када је реч о летњој туристичкој сезони, али примећује да је био "нешто мањи број људи" у односу на планиран број туриста током новогодишњих празника.

"Мада су опет и новогодишњи празници, не само у Херцег Новом него на црногорском приморју, били рекордни. Ако гледамо на основу тога, видели смо да се није значајније смањио број", рекао је Катић.

Што се тиче туриста из Србије, Катић каже да је оптимиста када је Херцег Нови у питању "да ово што се дешава неће демотивисати туристе и пријатеље из Србије и Републике Српске који традиционално долазе у Нови".

"Херцег Нови је једина општина, не само у Црној Гори него генерално, која је прошле године добила орден Светог Саве првог степена. Ми смо општина светосавска, где је Свети Сава долазио, где се налази манастир Савина и сви људи мање-више знају шта Херцег Нови представља и ко је Херцег Нови. Мислим да неће доћи до смањења броја у односу на оно што је планирано", рекао је Катић.

Директор Туристичке организације Херцег Нови Павле Обрадовић оцењује за Танјуг да нису затегнути односи између народа Србије и Црне Горе, које назива братским народом.

"То су више политичка питања", наглашава Обрадовић и додаје да се нада да ће се све добро завршити.

На питање да ли је забринут да би новонастала ситуација у односима две земље могла да утиче на туристе из Србије, Обрадовић одговара потврдно.

"Јесмо забринути, што се тога тиче, и сигурно ће се то осетити на туризам, али се надам да ће народ схватити да имамо исту веру, да поштујемо и волимо једни друге", наводи Обрадовић и напомиње да је Херцег Нови град са више од 70 одсто српског становништва.

Он додаје да су сви Срби из других градова у Црној Гори добродошли на Празник мимозе јер се, како каже, народ Црне Горе не осећа овако како се у јавности приказује.

На манифестацији у Херцег Новом очекује највише туриста из региона, односно из БиХ, Републике Српске, Србије, али и из саме Црне Горе.

На конференцији за новинаре, која је вечерас одржана у Беллњоод Њеддинг Центер у Београду, најављено је да ће Празник мимозе бити отворен концертом Лепе Брене, а 21. фебруара наступиће Петар Грашо, 29. фебруара Владо Георгијев, 7. марта Ацо Пејовић, док ће на затварању, 14. марта, бити одржана међународна карневласка поворка и концерт Жељка Јоксимовића.

Посетиоци манифестације, како ја речено, имаће прилику и да уживају и у традиционалној Фешти од мимозе, рибе и вина, као и у промоцијама књига, представама, изложбама...

EUR/RSD 117.5400
Најновије вести