У Србији свако двадесето дете гојазно

БЕОГРАД: Статистика показује да је свака пета особа у Србији гојазна, а да је гојазно и свако двадесето дете, те да се од 1975. године број удесетостручио, са тенденцијом даљег раста, оцењено је на првој онлајн конференцији о правилној исхрани деце коју је организовала компанија Млекопродукт.
d
Фото: pixabay.com

Истакнуто је да гојазност није само естетски проблем, него важно здравствено питање које је узрок многих обољења, а све навике крећу из периода детињства и најранијег доба детета.

Како су гојазност и неправилна исхрана деце постали озбиљни друштвени проблеми у нашој земљи, компанија Млекопродукт, део групе Савенсиа фромаж & Даирy одлучила је да да свој допринос решавању овог проблема кроз едукацију деце, родитеља, предшколског и школског кадра о важности правилне исхране у развоју детета кроз пројекат Бисер Нутри Академија.

"Посебно смо поносни што у Србији спроводимо прву националну друштвено одговорну кампању, Бисер Нутри Академију, која је посвећена нашим најмлађим потрошачима кроз подизање свести о стварању здравих навика у исхрани, водећи се приступом Позитив фуд", истакла је Бојана Момчилов, менаџер за комуникације.

На конференцији се разговарало о начелима правилне исхране, здравстеном аспекту правилне исхране и стицању правилних навика у исхрани.

"Најбољи рецепт за правилну исхрану је сасвим једноставан и гласи: довољно, али умерено, разноврсно, али мешовито, правилно припремљено и равномерно распоређено", истакла је др Снежана Дејановић, специјалиста хигијене и дијетолог, нагласивши да детету треба да буду доступне све групе намирница у одговарајућем обиму и односу како би оно могло да оствари свој раст и напредак.

Др Дејановић је учествовала у креирању Правилника о здравој исхрани деце предшколског и основношколског узраста те је говорила о припреми и дистрибуцији топлих оброка у школама.

Стручњаци су сагласни да исхрана детета треба да буде базирана на намирницама биљног порекла, а неке недостатке биљне хране треба надопунити намирницама животињског порекла.

 

EUR/RSD 117.5703
Најновије вести