Триван: Закон о климатским променама важан за све

НОВИ САД: Министар заштите животне средине Горан Триван поручио је са прве јавне расправе о Нацрту закона о климатским променама да је доношење тог закона веома битно како за заштиту животне средине, тако за друштво у целини.
Goran Trivan  Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

"Тај закон ће да третира питање емисије гасова стаклене баште, и на тај начин узроке климатских промена, што значи да ће сваки сегмент друштва, а нарочито привреда, морати да поведе рачуна и да ограничи емисију штетних гасова", казао је Триван у изјави за Танјуг.

Он наводи да ће привреда морати пуно да инвестира у промену сопствених технологија, што ће, према Тривановој оцени, за српску привреду  бити вишеструку корисно, а највећи бенефит имплементације новог закона било би набављање нове технологије са којом би домаћа привреда била конкурентна на светском тржишту. 

"Од велике важности нам је да тај закон побољша живот наших грађана, због тога све и радимо. Прилагођавање светским стандардима је сасвим у реду, али мени је циљ да нашим грађанима омогућимо бољи квалитет живота, здравији ваздух и здравије окружење", казао је министар заштите животне средине.
Триван је навео да је од свих метода, средстава и алата које ће се користити и који су опште познати у свету, а тичу се климатских промена, најмање у свету се користи пошумљавање, а оно је најједноставније, најјефтиније и нејефикасније средство за ублажавање климатских промена.

"Позивамо све грађане да се укључе у наше активности, као и све научне институте, универзитете, организације цивилног друштва и медије да нам се прикључе у овом процесу заштите животне средине, од јавне расправе до усвајања Закона о климатским променама. То није никаква бајка, јер ако не будемо сви учествовали у томе, нећемо ми тако лако дррзаву натерати да уради оно што треба да уради", закључио је Триван.

Са јавне расправе је поручено да су доношење и примена новог закона важни како због достизања стандарда Европске уније у области животне средине, тако и због борбе са климатским променама, којима ће Србија бити и те како изложена у наредним годинама, поготово поплавама и сушама.
Из Министарства за заштиту животне средине поручили су и да ће се доношење закона односити на боље здравље становништва, мање загађену индустрију, као и дужи животни век грађана.

EUR/RSD 117.6085
Најновије вести