Триван: Србија озбиљно угрожена климатским променама

БЕОГРАД: Подаци стручњака показују да Србија припада региону који је један од најпогођенијих климатским променама у свету, а предвиђа се да ће у нашој земљи до краја века просечна средња годишња температура ваздуха порасти за 4 степена, рекао је данас министар заштите животне средине Горан Триван.
nevreme odzaci dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Триван је на данашњем семинару, који је одржан у оквиру Регионалног семинара о цилевима одрживог развоја за парламенте Централне и Источне Европе и Централне Азије, рекао да је у периоду од 2000. до 2015. године Србија изгубила пет милијарди евра на санирању последица екстремних климатских услова.

"За Србију је то превише, и зато морамо да радимо на превентиви, на спречавању и ублажавању последица климатских промена", истакао је Триван и рекао да ће Закон о климатским променама бити усвојен до краја године. 

На Регионалном семинару учествовали су посланици парламената из 11 земаља, како би разговарали о томе на који начин парламенти могу да умање утицај климатских промена на пораст сиромаштва и на јавно здравље становништва, путем остваривања циљева одрживог развоја. 

Европска унија процењује, каже Триван, да се у превенцији, на уложен један евро, врати шест евра.

"Све је то мотив да одмах и сада предузимамо мере у борби против климатских промена. То је у првом реду пошумљавање, најбољи и најјефтинији начин за адаптацију на промене климе и смањење ефеката стаклене баште", рекао је Триван. 

На седници су, поред министра Тривана, говорили Борис Ерг (ИУЦН ЕЦАРО), Владимир Кендеровски (Европски центар за животну средину и здравље СЗО), Резо Геташвили ( Кавкаска НВО мрежа за заштиту животне средине). 

EUR/RSD 117.5714
Најновије вести