Триван: Следеће године фокус котларнице и пет амбалаже

БЕОГРАД: Министарство заштите животне средине Србије током 2018. године повећало је површине заштићених подручја, наплату накнада од загађивања животне средине и свест људи о значју здравог окружења, изјавио је министар Горан Триван.
goran trivan
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Он је представио резултате рада тог министарства и подвукао као значајне рад на откривању нелегално складиштеног опасног отпада, достављање Нацрта преговарачке позиције за Поглавље 27 у преговорима о приступању ЕУ, почетак укидања пластичних кеса...

Како каже, површина заштићенихподручја је у 2014. години износила око 6,37 одсто територије Србије, а сада је повећана на 7,48 одсто, док је циљ да тај проценат буде 12 одсто до 2020. године у складу с Просторним планом Србије.

Повећана је и наплата накнаде од загађивања животне средине, и током 2017. године достигла је 9.491.352.696 динара.

Током 2017. и 2018. године Министарство је у сарадњи с Безбедносно-информативном агенцијом, Државним тужилаштвом и Министарством унутрашњих послова покренуло акцију откривања локација на којима је нелегално складиштен опасан отпад.

У оквиру акције је откривено осам локација на подручју Обреновца, Новог Сада, Панчева, Ковина и Кикинде, с укупно више од 2.000 тона опасног отпада, навео је Триван.

Подсетио је да је у 2018. години почела акција уклањања и збрињавања историјског опасног отпада из предузећа у реструктурирању и стечају, као и да је Србија прва у региону, а десета у свету доставила Секретаријату Оквирне конвенције о промени  климе намераване национално утврђене доприносе смањењу емисија ГХГ.

Европској комисији је у јуну 2018. године достављен Нацрт преговарачке позиције за Поглавље 27 животна средина и климатске промене. Србија је прихватила иницијативу УНЕП-а за одржавање Регионалне конференције о животној средини у децембру 2018. године у Београду, навео је министар.

Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Триван подсећа и да је Одељење за Националну лабораторију донацијом ЕУ добило инструменте високе технологије чијом применом је могуће детектовати до неколико хиљада супстанци у узорцима површинских, подземних или отпадних вода.
Када су у питању пластичне кесе, њихова употреба је, на основу истраживања трговинских ланаца који сарађују с министарством на њиховом укидању, смањена за 65 одсто.

Циљ је да се у потпуности ускладимо са обавезама које проистичу из регулативе ЕУ до 2019. године, уз фазно прилагођавање, које подразумева минимум штетних последица по привреду, рекао је Триван.

Такође, током 2018. године формирано је Национално тело за испитивање последица НАТО бомбардовања Србије, подигнута је свест грађана о значају заштите животне средине...

Наши грађани имају право на здраву животну средину и све ово радимо, јер је то право грађана и немамо намеру да ћутимо и да проблеме гурамо под тепих. Врло је важно да сарађујемо и са организацијама цивилног друштва које нам помажу својим примедбама и сугестијама, казао је Триван.

Када су у питању планови за 2019. годину, навео је да су највећи планирани пројекти суфинансирање гашења котларница, управљање амбалажним отпадом, усвајање нових закона, отварање питања буке, изградња постројења за прераду отпадних вода...

За пројекат гашења котларница планирано је 500 милиона динара, то је један од најприоритетнијих задатака, рекао је Триван, а поред тога, велики посао и велика улагања захтева и питање прераде отпадних вода.

EUR/RSD 117.5571
Најновије вести