Триван: Ове године веће субвенције за рециклере

БЕОГРАД: У Србији се годишње произведе око два и по милиона тона комуналног отпада чији део може поново да се употреби, а министар заштите животне средине Горан Триван каже да су ове године предвиђене веће субвенције за рециклажну индустрију и најављује усвајање нове националне стратегије за управљање отпадом.
trivan
Фото: Tanjug (D. Goll, arhiva)

Израда стратегије је резултат твининг пројекта "Подршка ЕУ развоју стратешког оквира у области управљања отпадом", који је вредан милион и по евра, од чега је ЕУ обезбедила 95 одсто средстава, а Србија остатак.

На конференцији организованој поводом завршетка пројекта који се спроводи од августа 2017. године, министар Триван је рекао да Србија развојем и унапређењем система управљања отпадом настоји да примени до сада позитивна искуства у тој области у којој је, каже, Европа далеко отишла.

Србија је на изради нове страгетиге сарађивала са експертима из Аустрије, Шведске, Литваније и другим партнерима како би ефикасно применила европске директиве о отпаду, а Триван је објаснио да тај стратегија и акциони план дефинишу мере за рециклажу и остале операције за третман отпада, укључујући и комунални, чврсти, опасни и медицински отпад.

Нагласио је да ће Србија прва у региону израдити и национални програм превенције настанка отпада, да су ове године предвиђено 3,5 милијарди динара субвенција за рециклажну индустрију и пдосетио да је ове године буџет Министарства већи за 27 одсто.

Навео је да прошле године било планирано 2,2 милијарди динара субвенција за рециклере, али да су оне ипак достигле у 2019. од 3,14 милијарди динара.

Министар је нагласио су искуства земаља ЕУ показала да је еколошки приступ мотор развоја.

Шеф Делагације ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је да бар једна трећина комунланог отпада може да се рециклира и зато у управљању отадом постоји велики економски потенцијал.

За ЕУ је рекао да постаје све "зеленија" и најавио је да ће ЕУ у марту представити Зелени план са циљем да Европа постане климатски неутрална до 2050. године.

ЕУ већ има амбициозне планове до 2020. Желимо да Србија и Западни Балкан буду део ове визије, рекао је Фабрици.

Амбасадор Аустрије у Србији Николаус Лутероти рекао је изразио задовољство због учешћа Аустрије у пројекту и сјајне сарадње са Србијом и поручио да је израда стратегије за управљање отпадом у Србији први корак, али да долази време за њену примену.

Навео је да Аустрија има амбициозне планове у обалсти заштите животне средине, да је борба против климатских промена на врху приоритета нове аустријске владе чији је коалицини партнер Зелена странка, а да заштита животне средине и стварање чврсте и јаке економије нису приорирети који се међусобно искључују.

Руководилац Програма развојне сарадње Ола Андерсон из Шведске честитао је на добром обављеном послу током пројекта и поручио да је достизање стандарда у заштити животне средине тежак процес.

EUR/RSD 117.5762
Најновије вести