Триван: Од 2019. године више новца за пошумљавање

БЕОГРАД: Београд је у протеклих неколико година пошумио преко 700 хектара површине, каже министар заштите животне средине Горан Триван и додаје да је у току конкурс у износу од 40 милиона динара за пошумљавање општина и градова.
suma rhadzic
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Триван је током расправе о амандманима на измене и допуне Закона о заштити животне средине истакао да ће се од 2019. године улагати још више средстава, наводећи да је ово само “припремна“ година.

Каже да је за Кикинду сада опредељено 4,3 милиона динара, за Стару Пазову 4,5 милиона динара, Белу Цркву 731.000 динара.

Војводина је у том смислу најугроженија без обзира што је Србија просечно пошумљена 27 одсто. Имамо проблем са различитим надлежностима, покушаћемо да нађемо консензус са осталим министрарствима и да видимо где је решење, рекао је министар у парламенту.

Без шума и пошумљавања, како каже, нема приче о заштити животне средине и застити биодиверзитета, додајући да је ово само почетак, а да ће у наредних неколико година бити озбиљних резултата.

Посланик СНС Радослав Јовић указао је на проблем дивљих депонија у Србији и предложио да треба дефинисати места која ће бити урађена по највишим стандардима, те да се тако омогући људима на селу да одлажу комунални отпад.

Када се људима дефинише где ће да одлажу отпад, онда је могуће и пооштрити казне, рекао је Јовић.

Триван је појаснио и због чега је Србија у овој мери загађена дивљим депонијама, рекавши да до пре неколико десетина година није било пластичног отпада као данас, већ је то, каже, углавном у селима био биоразградиви отпад.

Појавом пластике, пет амбалаже и других материја које се не разгарђују, почели смо да будемо прљава и запуштена земља што никада нисмо били, рекао је Триван и додао да је комуналним предузећима потребна већа економска снага како би могла да очиште Србију.

Према Тривановим речима, неопходно је обезбедити могућност да се отпад негде одлаже, односно успоставити регионалне депоније.

EUR/RSD 117.7502
Најновије вести