Триван: Нема изградње постројења без документације

СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ: Министарство заштите животне средине ове године посебну пажњу посветиће изради пројектно-техничке документације везане за постројења за уклањање отпада и заштиту животне средине.
goran trivan, tanjug arhiva
Фото: Горан Триван, фото: Танјуг, архива

Како је на састанку у Сремским Карловцима с представницима организација цивилног сектора из целе Србије рекао министар Горан Триван, никакви радови који се тичу животне средине, било да је реч о депонијама, оптадним водама или нечем другом, не могу се покренути без документације.

Коначно улазимо у тај процес, казао је Триван.

Како је додао, обезбедили су нешто пара у буџету, а следећи корак је објављивање конкурса, „како бисмо локалним самоуправама поделили паре за израду документације“.

Сукцесивно, десетине општина укључићемо у тај процес и зато смо формирали посебан сектор у Министарству - Сектор за стратешко планирање и пројекте - да бисмо помогли локалним самоуправама које и саме кажу да за неке ствари немају капацитете. Србија генерално нема довољно стручних капацитета да у истом тренутку за 170 општина крене у израду документације. У Србији и иностранству има потенцијалних инвеститора који су спремени да уложе и у израду документације, али и у изградњу система за прераду отпадних вода или депонија, јер је то добар бизнис, само нам недостаје документација на основу које је то изводљиво почети, поручио је министар.

Триван није скривао задовољство што је Нови Сад на путу да добије регионалну депонију и рекао је како је сигуран да ће после много година бити решено то питање и у Нишу, као и у другим великим градовима Србије.

Новац за изградњу сваке депоније притиче с више страна, напоменуо је министар.

Према његовим речима, у Београду највећи део новца долази из приватног конзорцијума, други део ће стићи из разних фондова, град ће такође учествовати.


Цивилни сектор – партнер без кога се не може

Говорећи о сарадњи Министарства заштите животне средине и цивилног сектора, Горан Триван је истакао да држава озбиљно рачуна на невладине организације, јер сама нема капацитетада да реши ниједан велики проблем, који се тиче било које области, а нарочито животне средине.

Како је нагласио, сарадња с невладиним организацијама је плодоносна због тога што у њима седе људи који воле своје окружење и с пуно љубави раде оно што раде, а то је гаранција успеха.


На сличан начин решаваћемо сваку депонију. Србија нема пара да сама уреди ту област и мора да прибегне укључивању и других извора финансирања. Грађани ће кроз измирење рачуна за одношења смећа плаћати део, можда нешто више него што је до сада био случај. Треба бити отворен и признати да смо ми, који живимо у Србији, њу учинили прљавом. Мора то да кошта и грађане, али је питање колико. Градске управе водиће рачуна о томе до које мере ће тиме грађани бити оптерећени. Тако је урађено у Београду, а тако ће се и у Новом Саду наћи баланс, имајући у виду наше економско стање. Што боље обезбедимо приватно финансирање кроз јавно-приватна партнерства, успеваћемо за грађане да извучемо већу корист, поручио је Триван. Током скупа представници цивилног сектора из Србије, њих више од 70, имали су прилику да се упознају с радом и капацитетима Покрета горана Војводине, домаћином њиховог сусрета с министром Триваном. Представљен им је и Волнијев хербаријум, збирка стара 222 године.

Наши капацитети као државе и капацитети оних који чине невладин сектор јесу магична формула која ће дати резултате за десетак година ако будемо паметно радили на свим пољима, истакао је Триван. Квалитет животне средине, додао је, као и сама животна средина у Србији, која је била суочена с мноштвом свакаквих ризика, у лошем је стању.

Има сегмената који нису тако лоши, али ми морамо много да се бавимо тиме. Ако будемо радили заједно, постићи ћемо резултате. Ако пак све остане само на Министарству, неће бити много шансе за успех, нагласио је Триван.

З. Милосављевић

EUR/RSD 117.5757
Најновије вести