Триван: Неће бити савијања кичме кад је реч о екологији

БЕОГРАД: Закон о климатским променама биће најважнији закон који ће Скупштина Србије усвојити, изјавио је министар заштите животне средине Горан Триван и поручио да неће бити “савијања кичме” кад је реч о заштити животне средине. 
trivan tanjug
Фото: Tanjug

Можда може другачије, али без мене, рекао је на Регулаторној конференцији Недеље енергије 2018 “Енергетика и климатске промене” Триван, који очекује да ће тај закон парламент усвојити до краја године. 

Навео је да нечији положај и функција не може бити мерило односа према сопственој земљи и друштву. 

Супротстављате се стварима које не ваљују и лична судбина и положај не могу имати већи значај од тога колико волим своју земљу, рекао је Триван и упитао шта је важније од кисеоника који удишемо.

Истакао је да је борба с климатским променама која у свету траје већ 40 година заправо борба са нама самима, те да морамо појачати напоре у смањењу емисије штетних гасова са ефектом стаклене баште.

Време у коме живимо је време климатских промена. Човек их региструје, али ништа не предузима, рекао је Триван и истакао да средња годишња температура на планети стално расте.

Упозорио је да ће наш регион бити један од најпогођенијих, те да климатске промене носе са собом поплаве, огромне количине падавина које се не могу предивдети и суше које нису карактеристичне за наше поднебље.

Истовремено је наш регион, како је рекао, један од најбогатијих подручја у свету када је реч о биодиверзитету, а питање је какав ће бити у наредним годинама. 
Навео је да годишње с планете нестане шума величине једне Португалије и нагласио да је пошумљавање најјефтинији и најефикаснији, спасоносни метод за ублажавање последица климатских промена. 

Министар је рекао да је у Србији “подигнута” тема заштите животне средине, наводећи да је јавност осудила поступак “групе примитиваца” који су недавно секли стабла на Кошутњаку. 

Триван каже да је технологија која користи угаљ погубна за животну средину у Србији која се, додаје, уништава због профита.

Неће бити лако, посебно у области енергетике, рекао је Триван и поновио да је ЕПС највеци загађивач са којим је стално на “ратној нози”, али и истовремено компанија која највише улаже у заштиту животне средине. 

Истакао је да Србија има огромну памет, добру науку, те да је важно да вуче праве потезе јер је екологија област иновација и инвестиција. 

Ако то неко не жели да схвати забија главу у песак, песак није добро место за живот, каже Триван.    

EUR/RSD 117.5576
Најновије вести