Триван на конференцији у Тирани о климатским променама

ТИРАНА: Министар заштите животне средине Горан Триван, који учествује на министарској конференцији Западног Балкана о климатским променама у Тирани, нагласио је  значај заштите животне средине као инструмента за остваривање развоја и унапређења услова живота и здравља људи, али истовремено, и јачања мира, стабилности и безбедности у региону. 
trivan, tanjug
Фото: Tanjug

Он је позвао земље Западног Балкана да се придруже у иницијативама које јачају регионалну сарадњу у области заштите животне средине, и допринесу остваривању могућности за финансирање заједничких пројеката у борби против климатских промена, саопштило је ресорно министарство.

На Конференцији је прихваћена Декларација о заједничким активностима за климу у региону Западног Балкана, и договорено да се до краја изради “Заједничка мапа пута за регион Западног Балкана - убрзавање процеса приступа изворима финансирања у области климатских промена” која је разматрана на Конференцији, саопштило је министарство. 

Конференција је иначе, почела са закашњењем, јер је делегација Београда инсистирала да  представници привремених приштинских институиција буду представљени у складу са процедурама УН, речено је Танјугу у Министарству заштите животне средине.

Како је наведено, након тога представници Пришитне су напустили скуп, а конференција је настављена по плану.

Министарска конференција окупила је представнике влада земаља Западног Балкана из области заштите животне средине, земаља заинтересованих за пружање финансијске подршке, међународних организација и фондова, развојних агенција, ради договора о заједничком деловању и наступу ка фондовима намењеним активностима у борби против климатских промена. 

Конференција у Тирани својеврсни је наставак министарске конференције о загађењу у Југоисточној и Јужној Европи која је одржана у децембру прошле године у Београду, односно представља операционализацију једног дела закључака који су тада утврђени. Како је нагласио министар Триван, ова конференција као наставак претходне у Београду, уједно је добра прилика да земље Западног Балкана разговарају о могућим заједничким мерама у борби против климатских промена, и финансирању оног што може да ублажи њихове последице.

EUR/RSD 117.5804
Најновије вести