Триван: Комисија за осиромашени уранијум за неколико дана

БЕОГРАД: Комисија која треба да испита последице бомбардовања Србије 1999. осиромашеним уранијумом почеће да ради за неколико дана, изјавио је министар за заштиту животне средине Горан Триван.
Bombardovanje Novog Sada/Dnevnik arhiva
Фото: Dnevnik.rs

Триван сматра да су последице гађања осиромашеним уранијумом током НАТО бомбардовања 1999. године, несумњиве.
Последица ће бити сигурно, само је питање где и колико. Комисија се неће бавити само тиме, већ и последицама бомбардовања петрохемијских постројења. Тврдим да су штете ту епске, истакао је Триван за Радио Београд.

Кад смо прескочили опструкције, кашњења, остало је још да се комисији која треба да испита последице бомбардовања Србије 1999. године нађе простор за рад и почеће са радом за неколико дана, рекао је Триван.

Он је казао да на критике “зашто комисија”, одговара питањем “а зашто да не”, додајући да се мора знати чињенично стање да би се могло видети шта даље треба да се предузме за животну средину и здравље људи.

Триван је такође нагласио да је прерада отпадних вода  приоритет Министарства заштите животне средине.

Одлучили смо се за више мањих система за пречишћавање, биће их 350, који ће нас коштати пет милијарди евра, изјавио је ресорни министар.

Триван је оценио и да су минихидроелектране девастирајуће за животну средину, без обзира на то “ко стоји иза њих”.

То је мој став откад су се појавиле, 2017. године. Морамо да се приведемо намени, воду морамо да сачувамо. Та прича о обновљивим изворима енергије је неприхватљива, корист је два одсто, а штета огромна, указао је министар, преноси РТС.

”Минихидроелектране су хорор”, оценио је Горан Триван и додао да ресорно министарство већ води разговоре с власницима и траже заједнички језик.

Нисам ни за то да минихидроелектране раде на заштићеним добрима, додао је Триван.

Триван очекује да ће Влада до краја године усвојити преговарачку позицију за отварање поглавља 27.

Сугестије које је послао Брисел на дораду су козметичке, каже Триван и најављује да це их министарство поправити до краја јуна.

После смо на терену политике и ту нема нервозе. Суштински, ми смо спремни, рекао је Триван. 

Он додаје да је задовољан сарадњом с министром финансија.

Буџет је такав какав је. Нама је одобрен кредит од 200 милиона евра који ће бити искоришћен за пројектно-техничку документацију и значиће помоћ за десетину општина и локалних самоуправа у Србији, рекао је Триван.

EUR/RSD 117.5804
Најновије вести