Триван: Казне за све који буду угрожавали животну средину

БЕОГРАД: Нови Закон о управљању отпадом обезбедиће да се део надлежности пребаци на локалне самоуправе, које ће моћи да одлучују о забрани кеса на својој територији, а фижичка и правна лица која не буду радила по прописима при контакту са животном средином, биће кажњавана и суспендована, поручио је данас министар заштите животне средине Горан Триван у Музеју науке и технике, поводом обележавања Европске недеље смањења отпада.
trivan, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Реализација новог система управљања отпадом, према Тривановим речима, предвиђа 27 регионалних депонија, од којих је 10 стављено у употребу.

"Очекује нас читав низ промена које показују напредак, и када оспособимо остале локације онда ће читав систем прикупљања и прераде отпада и поновне употребе заживети", рекао је Триван.

Како каже, велики проблем тренутно представља што у закону не постоји питање депозитног система.

"Ми за крај године припремамо документ, у који ћемо детаљно ући у процес третирања амбалажног отпада, а то значи да ћемо применити искуства земаља које су имале јако велике и добре резултате и наше циљеве подижемо на ниво циљева ЕУ", истакао је Триван.

Поводом питања новинара о прихватању кандидатуре Београда за зелену престоницу, као града који није у ЕУ, Триван је нагласио да је то велики успех за државу и да ће она учинити све да тај процес буде одрађен на светском нивоу.

Председник Удружења рециклера Србије Владимир Живаљевић истакао је да су акције које су предузете у погледу третмана опасног отпада довеле до тога да се ове године преради 100.000 тона опасног отпада.

"Најлакше је гледати напредак по броју тона и ако смо раније имали 60.000 тона, прошле године 80.000, ове године ћемо имати за 20.000 више свих опасних отпада, токсчних материја, тешких метала...", рекао је Живаљевић.

Он је додао да у овом тренутку несто мање од 2. 500 фирми има дозволу за неку врсту складистења, транспорта и уопште, третмана отпада.

"Имамо 20 великих оператера, у тој индустрији тренутно ради 1.000 радника у оператерима и више од 15.000 радника у разним фирмама који су кооперанти тих оператера", истакао је Живаљевић.

Како је истакао, политика да загађивач плаћа, у задњих неколико година показује резултате и даје значајан подстрек за даљи напредак у тој сфери и додаје да је према капацитету могло да се преради још 20 до 30 одсто више отпада од тренутно показаног резултата.

Амбасадор Турске у Србији, Танжу Билгич изјавио је да је потреба друштва да живи у једној здравој околини и да се у том погледу остварује успешна сарадња Србије и Турске.

Амбасадор Шведске у Србији Јан Лундин поздравио је велике напоре бројних општина у Србији да се ураде крупни кораци по питању смањења отпада и посебно нагласио пројекат 17 општина у Србији које врше примарну сепарацију отпада.

EUR/RSD 117.5388
Најновије вести