Триван и ФАО: Како се изборити са пестицидима

БЕОГРАД: Министар заштите животне средине Горан Триван састао се данас са генералним директором Организације УН-а за храну и пољопривреду (ФАО) Ћу Донгјуем и указао да би јачање сарадње са том организацијом могло да допринесе бољим решењима у смањењу загађења животне средине, нарочито оног које долази из пољопривреде.
trivan, tanjug
Фото: TANJUG/ BOJAN STEKIC

"Велика количина пестицида и других хемијских сусптанци у пољопривредној производњи загађује земљиште које је, поред воде, највећи ресурс, што пољопривреду чини једним од фактора загађења. Очување земљишта, одрживо управљање природним ресурсима и заустављање смањења биолошке разноврсности, један је од приоритета за бољи и здравији живот грађана Србије", нагласио је Триван.

Он је рекао да је Министарство до сада сарадњу са ФАО највише спроводило у делу климатских промена и одрживог управљања природним ресурсима.

Ћу Донгју је нагласио да је очување разноврсности пољопривредних производа један од израза одрживог управљања ресурсима и очувања равнотеже која мора постојати, како у природи, тако и у урбаним подручјима.

Изнео је своје утиске са обиласка Земунске пијаце изражавајући задовољство због различитих врста воћа и поврћа које је тамо видео.

Наводећи кинеска решења као пример одрживог управљања ресурсима, указао је да заштита животне средине подразумева инклузивни приступ, и промену свести најшире јавности.

Генерални директор ФАО је нагласио да производња хране која примењује принципе заштите животне средине значи боље окружење, а стварање бољег окружења непосредно утиче на здравији, бољи живот људи.

На састанку, је уз постигнуто високо разумевање о значају заштите животне средине за свеукупни опстанак и развој, закључено да је неопходно даље јачање сарадње и веће укључивање Србије у конкретне програмске активности ФАО.

EUR/RSD 117.5205
Најновије вести