Триван и Че најавили интензивнију сарадњу

БЕОГРАД: Министар заштите животне средине Горан Триван је током састанка с амбасадором Републике Кореје у Србији Че Хјонг-Чаном потврдио спремност две стране да се у наредном периоду конкретизују иницијативе и интензивирају други видови сарадње у области заштите животне средине.
goran trivan
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Триван је изразио отвореност Србије за јачање сарадње с Корејом у циљу унапређења заштите животне средине и указао на широке могућности у нашој земљи за инвестирање у овој области, при чему је нагласио да Меморандум о разумевању између две земље у области заштите животне средине представља добар основ за развијање даље сарадње и билатералних односа.

Триван је истакао и да је потребно да се начелна опредељења претворе у конкретне пројекте у различитим секторима, првенствено у сектору прераде отпадних вода и управљања отпадом, те посебно нагласио да зелене инвестиције из развијене и технолошки напредне земље као што је Република Кореја могу успешно допринети приближавању Србије европским и светским стандардима.

Амбасадор Че је рекао да је његова земља веома занитересована за интензивирање сарадње са Србијом у области заштите животне средине и да је спремна да пренесе своја искуства, знања и нове технологије у циљу здравијих и квалитетнијих услова живота грађана у Србији.

Че је истакао да корејске компаније које долазе у Србију као инвеститори и пословни партнери показују посвећеност Републике Кореје заштити животног окружења грађана кроз доследну примену најсавременијих еколошких стандарда.

Саговорници су се сложили да се у наредном периоду конкретизују иницијативе, организују посете стручњака и интензивирају други видови сарадње.

Састанку је присуствовао и представник Агенције за промоцију трговинских инвестиција Републике Кореје - КОТРА, наводи се у саопштењу Министарства заштите животне средине.

EUR/RSD 117.5808
Најновије вести