Таленти се већ пријављују пред упис у средње школе

Пријављивањем осмака заинтересованих за полагање пријамног испита за упис у школе и одељења за таленте и у билингвална одељења гимназија прошле недеље је почео овогодишњи уписни рок у средњим школама.
upis u srednju skolu, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Ово пријављивање у недељу је завршено за оне који желе да, пре полагања завршног испита у основним школама, полажу пријамни испит у средњим школама за таленте, осим за кандидате за посебна одељења за рачунарство и информатику, који се могу пријавити до петка и за оне који желе у спортска одељења гимназија, који ће пријаве подносити 1. и 3. јуна.

Полагање пријемних испита почеће за мање од две недеље и то полагањем испита за пријем у билингвална одељења гимназија 25. и 26. маја. Затим ће се пријемни у музичким и уметничким школама ликовне области одржати 31. маја, 1. и 2. јуна, а у балетским од 2. до 6. јуна .

Пријемни испит за математичке таленте и за, овогодишњу новину, одељења за ученике са посебним способностима за биологију и хемију одржаће се 1. јуна, а за одељења за физику и за рачунарство и информатику 2. јуна, док ће се у Филолошким гимназијама пријемни одржати 1. и 2. јуна.

Прелиминарни резултати пријемних испита у гимназијама биће познати 5, , а у уметничким школама 6. јуна, када ће се у овим школама моћи подносити и приговори на те резултате, да би коначни резултати пријемних испита у свим школама у којима се они полажу били објављени 7. јуна. као и ранијих година, осмаци који положе приујемни, на упис ће морати да причекају резултате завршног испита. Они који после тога буду примљени у музичке и балетске школе уписаће се већ 28. јуна, док ће се сви остали уписивати када и нови ђаци у средње стручне школе и гимназије.

Овогодишњи завршни испит на крају основног школовања, на који морају да изађу сви осмаци, почеће тестом из српског, односно матерњег језика 17. јуна, сутрадан, 18. јуна осмаци ће решавати тест из математике, а 19. комбиновани тест , с питањима из хемије, физике, биологије, географије и историје. Прелиминарни резултати завршног испита биће објављени 21. јуна, 22. ће се примати приговори на ове резултате у школама, а 24. јуна они који и даље буду незадовољни моћи ће да се жале окружним комисијама. Коначни резултати завршног испита биће објављени 27. јуна.


Основци у гимназијама

И ове године основци који су завршили шести разред основне школе, а телентовани су за математику, моћи ће да полажу пријемни испит за упис у седми разред по посебном програму. У Војводини оваква одељења постоје у новосадској Гимназији “Јован Јовановић Змај”, а пријемни за њих је заказан за 22. јуни.


Листе са списком жеља за наставак школовања свршени осмаци предаваће 28. и 29. јуна, а 3. јула моћи ће да провере да ли су те њихое жеље тачно унете у базу података , како би се исправиле евентуалне грешке и 4. јула објавиле коначне листе ученичких жеља.

Овогодишња расподела ученика по средњим школама биће објављена 7. јула, а упис ових ученика заказан је за 8. јули.

Која места су остала непопуњена у првом уписном кругу знаће се већ 7. јула, а предаја листе жеља нераспоређених ученика за ова места у школама заказана је за 8. јули. Распоред ученика у другом уписном кругу биће објављен 10. јула, а упис ових ученика заказан је за 11. јули, када ће се и овогодишњи упис у средње школе завршити.

Д. Д.

EUR/RSD 117.5388
Најновије вести