Таксистима субвенције за куповину возила уз услов...

БЕОГРАД: Да би добили субвенцију за куповину возила таксисти ће морати да докажу да су се легално бавили овим послом најмање две године, а субвенција ће имати ограничен рок трајања.
taksi
Фото: Dnevnik.rs

Такође, новац од државе за куповину возила биће могуће добити у случају да такси превозник нема дуговања према држави, али и у случају да је у поступку репрограма.

У слуцају репрограма постојаће, медутим, дозвољени лимит дуговања.

Износ још није прецизиран.

Како пише "Блиц", ово су неки од кључних детаља који су данас дефинисани у Министарству финансија на разговорима између представника државе и таксиста.

На састанку је било речи о условима за добијање и реализацију субвенције и није се причало о висини новчане помоћи коју би држава дала таксистима.

О износу би требало да буде речи до краја ове недеље на новим разговорима између две стране.

"Таксисти би практично уз помоћ државне субвенције могли да купе возило у наредне три или четири године. Тај рок је поменут као опција, а прецизно би требало да буде дефинисан до краја ове недеље", каже саговорник "Блица" додајући да ресорно министарство ради на Уредби.

Представнике Министарства финансија је интересовало и колико би таксиста било заинтересовано за субвенцију.

Према проценама рец је о 12.000 до 13.000 превозника на нивоу целе Србије од укупно 17.400 такси превозника у нашој земљи.

Ипак, коначну реч ће дати Пореска управа након што утврди стање са дуговањима таксиста према држави.

Сви аутомобили које таксисти буду куповали, користећи новчану помоћ државе, мораће да буду беле боје, а такси превозници широм Србије ће имати право да сами одлуче о моделу и цени.

Субвенције ће бити у висини од по неколико хиљада евра, а тачан износ требало би да буде познат до краја ове недеље.

Осим возила, држава ће таксистима финансирати и куповину таксиметара и фискалних штампача.

Ову опрему, која на тржишту вреди укупно око 160 евра, држава ће купити на тендеру, а потом и доделити таксистима.

После 12 дана блокаде центра Београда таксисти су пре два дана окончали протест и то након разговора са председником Александром Вучићем.

Вучић је након састанка, рекао да ће таксисти добити субвенције државе, али није прецизирао о какавим субвенцијама је реч.

Тада је оценио и да је држава спремна да помогне унапређење квалитета такси служби.

EUR/RSD 117.5660
Најновије вести