Сваки шести ученик је гојазан, све више деце прескаче доручак

Већина деце своје здравље оцењује као одлично и да од породице добија неопходну подршку. Две трећине ученика основних и средњих школа и своје другове доживљава као пријатељски расположене који желе да помогну. Лоша вест је да је сваки шести ученик гојазан и да седам одсто деце никада не доручкује.
debljina, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Подаци су прикупљени анкетирањем ученика петог и седмог разреда основних школа и ученика првих разреда средњих школа. У истраживању је учествовала 101 школа.

Ученици су добровољно и анонимно попуњавали упитник, а анкетирано је 4.028 ђака, јавља РТС.

Начелница Центра за промоцију здравља у Институту за јавно здравље "Батут" др Јелена Гудељ Ракић каже да се навике у исхрани у Србији мењају исто као и у Европи и свету.

"Све чешће се прескаче доручак, најважнији оброк – 60 одсто деце доручкује сваки дан, а око седам одсто то никада не чини. Петина деце пије газиране сокове сваки дан, трећина једе слаткише најмање једном дневно", рекла је др Јелена Гудељ.

Истиче да физичка неактивност указује на проблем који води прекомерној гојазности, па не чуди што је сваки шести ученик гојазан.

Подаци истраживања показују да се подршка породице препознаје као важна, док је подршка вршњака нешто мања него у претходним истраживањима.

Више од половине деце преко радне недеље више од два сата дневно гледа телевизију, а викендом две трећине деце. Две трећине деце тврди да више воли уживо да се види са пријатељима, него да комуницира телефоном.

Резултати истраживања су важни за креирање здравствених васпитних програма.

Истраживање се, иначе, обавља сваке четири године у 44 земље.

(РТС)

EUR/RSD 117.5822
Најновије вести