Сутра истиче рок за замену возачких дозвола

БЕОГРАД: Рок за замену папирних возачких дозвола истиче сутра, 10. јуна. Казна за возаче који са старом дозволом буду затечени у вожњи је од шест до 20.000 динара, плус два казнена поена, ако је прошло мање од шест месеци од дана када је дозвола истекла, док, уколико је за дужи период казна 15 до 30.000 динара, плус пет казнених поена и три месеца забране управљања возилом.
Vozacke dozvole/Tanjug
Фото: Tanjug

Накнада за трошкове израде возачке дозволе је 255 динара, тој суми треба додати и накнаду за издавање возачке дозволе од 621 динар, као и Републичку административну таксу од 700 динара.

Нова возачка дозвола може да се набави на два начина – одласком у полицијску станицу или онлајн.

У полицијску станицу треба да однесете стару дозволу и, ако имате биометријска документа, попуните свега један образац и дозвола це бити готова за седам дана.

Захтев за издавање нове дозволе могуће је упутити и онлајн, преко е-Управе, за шта је потребно да имате чиповану личну карту

Возачи који у неком дужем периоду нису продужили дозволу немају разлога за бригу, јер је реч о формалности, односно, нико неће остати без дозволе, нити ће морати поново да полаже возачки испит. 

Тако да ће неко, коме је пре 10 година истекла дозвола, моћи да оде у полицијску станицу и добиће нову дозволу. 

Претпоставља се да у Србији има око 300.000 људи који нису заменили своју возацку дозволу. Многи од њих и не возе аутомобиле, али су за оне који активно возе предвиђене високе новцане казне – уколико немају нови документ а управљају возилом.

Претходно је рок за замену дозвола био 10. јун 2014. године, али је касније продужен до овог 10. јуна.

Возачка дозвола Србије призната је у осам европских земаља, а у појединим земљама може заменити и међународну возачку дозволу која се досада посебно вадила и коштала је 2.500 динара.

EUR/RSD 117.5878
Најновије вести