Студентски сајам стручног усавршавања на ПМФ-у

На природно-математичком факултету Универзитета у Новом Саду по трећи пут је одржан Студентски сајам стручног усавршавања.
Studenti sajam Fica
Фото: Дневник/ Ф. Бакић

Овај сајам организује се од 2016, с идејом да студенти добију информацију о томе где стечено знање могу да примене током и након завршетка студија. Студенти ПМФ-а као и других факултета сада су, као и претходних година, имали прилику да разговарају с представницима више од 20 различитих организација и компанија, да представе себе и упознају се с компанијама и могућностима обављања праксе у њима.

„Ово је пројекат Саваза студента ПМФ-а и Студентског парламента ПМФ, чија је идеја да представници различитих компанија, институција и организација представе свој рад студентима, пруже им из прве руке информације шта у њима могу да раде након завршетка студија“, каже студент продекан на ПМФ-у Стефан Савановић, студент четврте године биологије и члан организационог тима Студентског сајма стручног усавршавања.

Он додаје да је то уједно прилика да добију адекватне савете и усмерења кад је реч о каријерним помацима. Ако су желели, студенти су остављали своје ЦВ-је и мотивациона писма, после чега их очекују и интервјуи у компанијама.

“Трудили смо се да покријемо све смерове на ПМФ-у. Ту су представници из ИТ сектора, као и из компанија које имају потребе за биолозима, хемичарима, физичарима, математичарима, географима”, напомиње Савановић и истиче да је посредством Сајма и успостављених контаката, велики број студената волонтирао или обавио стручну праксу у некој од компанија, а може се очекивати да ће се неки од њих и запослилти.

На сајму су се представиле домаће организације и компаније, као и стране које имају представништва у Новом Саду.

„Мада са студентима сарађујемо целе године, сада смо први пут на Сајму на ПМФ-у. Нудимо студентске праксе и бесплатну „Мајкрософт” обуку за студенте у трајању од два месеца, с изгледима сталног запослења”, чули смо од Биљане Шушић из новосадске „ICode Factory“, компаније која се бави развојем софтвера, едукацијом програмера и консултантским услугама у ИТ сектору.

Међу излагачима била је и “3Lateral” компанија из Новог Сада која нуди сервисе и технологије у ИТ домену .

„Тренутно смо највише заступљени у гејминг индустрији. Компанија је надавно прва у свету дошла до решења како у реалном времену са стварног човека преносити мимику на дигиталног двојника, тако креирајући дигиталног глумца”, каже маркетинг менаџерка “3Lateral” компаније Јелена Бркић и истиче да је реч о мултидисиплинарној фирми, те је Сајам прилика да свако ко је заинтересован пронађе нешто за себе тако што ће упознати департмане компаније и све чиме се она бави.

Данијела Червени из фирме “ЕXLRТ“, сарадница за људске ресурсе, каже да је Сајам прилика да се покаже чиме се фирма бави и представи своју понуду студентске праксе.

„Пошто се првенствено бавимо програмирањем, праксе које нудимо су из области програмирања, очекујемо да нам се јаве студенти информатике и математике”, истиче Данијела Червени.

В. Црњански

Фото: Ф. Бакић

 

EUR/RSD 117.5965
Најновије вести