Стигао савремени инкубатор за спас превремено рођених беба

Сваке године се у Дечјој болници у Новом Саду збрине око 300 превремено рођених беба, што значи да безмало свакога дана на лечење код њих дође неко од ове деце.
д
Фото: Дневник/Слободан Шушњевић

Опрема се користи непрекидно 24 сата дневно, те им добро дође када добију помоћ. Предузеће “Штранд” им је, поводом 30 година рада, поклонило савремени инкубатор вредан милион динара.

- Инкубатор који смо добили за нас предстаља значајан допринос и користиће се за лечење пацијената на неонатологији. Ово је савремени инкубатор и када бисмо могли да сваки наш инкубатор заменимо овако квалитетном опремом, то би било јако добро - казала је вршилац дужности директора Института за здравствену заштиту деце и омладине Војводине, односно Дечје болнице, доцент др Јелена Антић и додала како су власници “Штранда” одлучили да им донирају овако вредан апарат, јер су били задовољни начином на који се лече пацијенти у овој установи и зато што су препознали рад и труд запослених.

Власник “Штранда” Душан Савкић истакао је како су сви запослени и менаyмент предузећа одлучили да јубилеј обележе тако што ће да допринесу борби за превремено рођену децу, која прве дане живота почињу у Дечјој болници.

- Желели смо да учинимо нешто лепо, а не постоји лепше место од овог, јер ту почињу животи. Свима може нешто да се поклони, али се овде улаже у будућност. Ми смо и у породици имали искуство лечења у овој установи, али то нам није био основни разлог, због чега смо хтели да помогнемо Дечјој болници - рекао је Савкић и напоменуо како њихов фирма постоји 30 година и иако нису мењали адресу, за то време променили су четири државе, од СФРЈ, СРЈ, СЦГ до Србије.

Начелница Службе интензивне неге и терапије и неонатологије у Дечјој болници професорка др Александра Дороњски рекла је како годишње имају 300 превремено рођене деце која су лече код њих, односно да свакодвено у установу стигне по једно превремено рођено дете. Има их и из Новог Сада, али и из целе Војводине, а захваљујући доброј опреми, односно транспортном инкубатору, они могу и животно угрожену децу из било којег места у Војводини да превезу до Дечје болнице.

- Код нас долазе и деца која по рођењу имају свега 500 или 520 грама, а некада се и оперишу код нас, и преживе. Кључно је да свака трудноћа буде добро вођена и контролисана, јер тада и када дође до превременог порођаја, те се роди тако мала беба, веће су шансе за преживљавање и добар исход лечења - испричала је др Дороњски.

Дечја болница има довољно инкубатора, али се ова опрема не налази само на неонатологији, него је распоређена и по другим одељењима, у зависности од потреба и сутуације.

- Инкубатора има довољно, али су они стари. Наша опрема је израубована, јер се користи непрекидно, 24 сата дневно. Овакав савремени апарат који смо сада добили, даје могућност лечења животно угрожене, превремено рођене деце - закључила је др Дороњски.

Љ. Петровић

EUR/RSD 117.5801
Најновије вести