Стефановић: За сада нема трудница оболелих од короне вируса

БЕОГРАД: За сада у Србији нема случајева трудница оболелих од корона вируса рекао је Танјугу директор у Клиници за гинекологију и акушерство (ГАК) Александар Стефановић и поручио да су се припремили за такву ситуацију. 

"Током викенда смо имали неке пацијенткиње које су имале такве симпотоме, високо фебрилне, са кашљем и њих смо одмах изоловали, али се испоставило да није у питању корона вирус", казао је Стефановић. 

Према његовим речима, клиника у Вишеградској је спремна уколико се појави трудиница оболела од корона вируса. 

"Поред свих алгоритама, препорука Министарства здравља, Института за јавно здравље Србије ''Др Милан Јовановић Батут'', ми смо створили унутар наше клинике и домаћи лични протокол који ћемо поштовати у таквој ситуацији", истакао је Стефановић за Танјуг. 

На улазу у клинику, како каже, прво се постављају сва питања релевантна о симптомима на корона вирус, уколико су одговори позитивни, имају алтернативни улаз на који уводе пацијенткиње. 

Смештају их директно у изолационе амбуланте и за гинеколошке пацијенте и за труднице. 

"Ту имамо сву опрему неопходну за преглед оваквих пацијенткиња. У случају сумње, обавештавамо одмах епидемиолога, који је надлежан за нашу клинику и ту приступамо дијагностици. За оне са лакшим тегобама, можемо много тога да урадимо у изолационој амбуланти. На пример клинички преглед и лабараторијске анализе, или неке мање интервенције", рекао је Стефановић. 

Додаје да у случају да је пацијенткиња за хоспитализацију и да треба да се породи, на сваком одељењу имају собу која је изолацино спремна за такве случајеве. 

"Определили смо и операциони блок који ће служити за царски рез код таквих пацијената", казао је директор.

Он каже и да нису смањили обим посла, да се све у вези с трудницама ради уобичајено, попут ултразвучних прегледа, дабл тестова, саветовања и конизилијума.

Посете су забрањене још од епидемије грипа и та мера је и даље на снази, каже Стефановић и додаје да се у ванредној ситуацији то стриктно поштује. 

"Врата клинике су у већем делу дана закључана", додаје. 

По налога Министарства здравља Народни фронт и Вишеградска ће порађати пацијенткиње у случају корона вируса и лечити све оно што је потребно са гинколошке и акушерске стране. 

Стефановић објашњава да труднице које немају никакве потребе за лечењем у току трудноће и даље се контролишу у примарној заштити и иду код свог изабраног гинеколога. 

EUR/RSD 117.5790
Најновије вести