Стефановић о значају борбе против организованог криминала

БЕОГРАД: Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић поручио је да борба против организованог криминала и прања новца представља важан аспект и у борби против тероризма.
Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Foto: Tanjug/video
Фото: Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова Фото: Танјуг/видео

Када говоримо о тероризму, не треба сметнути са ума да је од свих терористичких напада који су се догодили у Европи, скоро 40 одсто имало неке везе са организованим криминалом. Зато је данас борба против прања новца и организованог криминала значајна и у аспекту борбе против тероризма. Некада је то било потпуно раздвојено, али данас организовани криминал, пре свега трговина наркотицима, доноси много новца и део тог новца се користи и за финансирање тероризма широм света, рекао је министар.

Стефановић је током предавања полазницима Школе националне обране на тему "Супротстављање екстремизму и тероризму као важан сегмент националне безбедности Републике Србије" говорио и о мерама које је држава предузела у спречавању финансирања потенцијалног тероризма, наводећи да смо једна од земаља која је препознала те изазове.

Спровели смо мере које препоручују и међународни субјекти у борби против финансирања тероризма и прања новца и променили смо неке законе који таргетирају онлајн клађење или, рецимо, коришћење крипто валута. Такође, идентификовали смо слабе тачке у нашем систему, пре свега око онлајн плаћања, било да је реч о играма на срећу или другим финансијским трансакцијама, али улагањима у грађевину, пре свега физичких лица, а не компанија. То су најозбиљнији извори потенцијалног прања новца. Праћењем тих активности можемо доћи и до организованог криминала и до потенцијалног финансирања тероризма, рекао је је Стефановић.

Министар је као једну од највећих потенцијалних претњи за нашу земљу навео повратак бораца са страних ратишта.
Србија је донела закон којим санкционише учешће наших држављана у страним сукобима, што је утицало на то да се драстично смањи број оних који иду на страна ратишта. Наравно то је помогло и да се осуде лица која су у томе учествовала, објаснио је министар.

Додао је да се у Сирији и Ираку тренутно налази 28 пунолетних држављана Србије.

Према нашим подацима девет се вратило у Европу, не само у нашу земљу, док је 12 особа погинуло. Ова статистика не обухвата податке са територије Косова и Метохије, јер немамо потпуни увид у то, рекао је Стефановић и додао да је највише бораца отишло управо с КиМ.

Министар се осврнуо и на међународну полицијску сарадњу у овој области, оценивши да је она веома значајна.

Када узмете у обзир да је 2008. године кроз Србију прошло 77 миграната, а да смо 2015. године имали некада дневно и по 15.000 миграната, јасно вам је зашто је међународна сарадња важна, било да се ради о мигрантским кретањима или неким другим стварима, закључио је министар.

EUR/RSD 117.5796
Најновије вести