Српска ће финансирати "нано сателит" Дејана Лукића (13) за НАСА

БАЊАЛУКА: Председница Републике Српске Жељка Цвијановић организовала је данас у свом кабинету пријем за тринаестогодишњег Дејана Лукића из Брода, чији је пројекат "Нано сателит" прихватила Америчка свемирска агенција НАСА.
1
Фото: pixabay.com

Цвијановић је честитала Лукићу на постигнутом успеху и нагласила да његов пример најбоље сведочи о томе да се упорношћу и преданим радом могу остварити највиши циљеви.

Она је истакла да ће Кабинет председнице и Влада Републике Српске заједнички финансирати реализацију овог амбициозног пројекта.

НАСА је прихватила од тринаестогодишњег дечака из Брода, пројекат "Нано сателита", који пружа интернет и мобилну конекцију с висине од 500 километара.

По пројектном задатку, Дејан има обавезу да до маја 2020. изгради "нано сателит" о свом трошку, који ће крајем истог месеца Наса, лансирати у земљину орбиту.

Дејан од своје пете године самостално ради на компјутеру. Све је почело од видео игрица. Интересовање за информатику, физику и астрономију пробудили су му мајка и деда.

Ради се о комуникационом сатетлиту, у ниској земљиној орбити. Оне је кјубсет величине, 10х10х10 центиметара. Напаја се помоћу соларних панела. Одатле се пуне батерије. Он комуницира са другим сателитима у вишој орбити. И те податке враћа назад на земљу, кроз те друге сателите, рекао је Лукић.

Према његовим речима, на конкурсу НАСЕ учествовало је 706 кандидата, а 36 је изабрано у даљи циклус за лансирање.

EUR/RSD 117.5720
Најновије вести