Средњошколци из Новог Пазара у посети вршњацима у Новом Саду

НОВИ САД: Ова посета је кулминација различитих активности спроведених у последњих пет месеци; с циљем да се млади људи упознају, уче са својим колегама и у исто време унапреде своје вештине комуникације, интеркултурализма и критичког мишљења, рекао је у Средњој економској школи “Светозар Милетић “ у Новом Саду заменик шефа Мисије ОЕБС-а у Србији Џозеф Мелот, отварајући радионицу у склопу посете 15 средњошколаца из Новог Пазара вршњацима у Новом Саду.
radionica ucenici
Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Неки од закључака и ове радионице, али и обука које су јој претходиле, је да су разноликост и интеркултурализам снага, а не слабост и да их треба прихватити, а да стереотипи и нетолеранција умањују квалитет наших живота.

Џозеф Мелот је напоменуо да је Мисија ОЕБС-а увек спремна да настави с подршком иницијативама које прмовишу оснаживање младих, повезивање и толеранцију и да им је жеља да у будућности нађу начин да омогуће већем броју деце да учествују у оваквим иницијативама у њиховим школама и заједницама.

Студијска посета групе од 15 средњошколаца из Новог Пазара организована је како би се млади из две средине упознали и стекли нова искуства и сагледавања различитости у локалној заједници. За време тродневне посете, гости су са ђацима из шест новосадских школа учествовали у кратким радионицама на теме везане за интеркултуралност и развијање критичког мишљења, а било је времена и за обилазак културно историјских и верских објеката.

Међу гостима из Новог Пазара у Новом Саду су били и Сајма Цамовић и Ајша и Алмир Хајровић, ученици трећег разреда општег смера Медицинске школе. Мада су стигли тек претходно вече, одушевљени су и градом и људима које су срели, а нарочито се радују што ће погледати и једну представу у Српском народном позоришту.И мада за њих ово није први сусрет са Новим Садом, јер су били овде у основној школи на екскурзији, задивљени су величином града и лепотом његовог центра, а с нестрпљењем чекају и сусрет са вршњацима којима су они били домаћини у свом граду, јер пре ове посете, група младих из основних и средњих школа из Новог Сада посетила је Нови Пазар где су имали прилику да се упознају са средином и учествују у едукативним активностима.

Пројекат „Не насилном екстремизму и говору мржње, ДА за интеркултуралност“, у оквиру којег је реализована ова посета, организовао је Центар за производњу знања и вештина из Новог Сада, у сарадњи с организацијом Форум 10 из Новог Пазара и Мисијом ОЕБС-а у Србији, а уз подршку Британске амбасаде у Београду.

Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Читав овај пројекат усмерен је на питања маргинализације, дискриминације, говора мржње, нетолеранције, кршења људских права и национализма, тако што су професионалци који раде са децом и младима или који се баве овим темама у локалној заједници развили бесплатне ресурсе и алате за обуку и учење, и едукују један број професионалаца за њихову примену у свакодневној пракси. У оквиру пројекта организовани су и локални форуми у пет војвођанских градова с циљем да се створи основа за будуће превентивне акције на локалном нивоу.

Д. Девечерски

EUR/RSD 117.5463
Најновије вести