Србија помаже и збрињава све избегле

БЕОГРАД: Србија посвећено ради на пружању помоћи и збрињавању свих избеглих са простора бивше Југославије, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић у Убу, на церемонији уручења кључева избегличким породицама.
dacic stanovi
Фото: Ministarstvo spoljnih poslova (Ognjen Stevanović)

Кључеви за 20 станова уручени су избегличким породицама из БиХ и Хрватске и у њима ће трајно бити збринуто 60 корисника.

Како је Дачић истакао, Регионални стамбени програм, у оквиру кога су изграђени станови, обезбедио је средства за решавање стамбених потреба за више од 7.000 избегличких породица, а до сада је у оквиру њега стамбено збринуто 3.528 избегличких породица. 

Према Дачићевим речима, Србија чврсто стоји на путу придруживања Европској унији, а додељивање средстава за Фонд Регионалног стамбеног програма представља доказ помоћи Европске уније Србији, али и разумевању за страдања Срба у ратовима на простору бивше Југославије.

Нажалост, бројна отворена питања везана за наше суседе и даље постоје. И данас се још воде истраге за наше сународнике који су погинули и нестали са тих простора. Тешко је прихватати компромисе који су политички нужни, а дати опроштај за личне несреће и страдања. То бреме носимо сви заједно, рекао је Дачић.

За изградњу 20 станова у улици Слободана Пенезића Крцуна у Убу Регионални стамбени програма је доделио је 415.690 евра, док је општина Уб издвојила 14 милиона динара.

Министар је посебно захвалио председнику општине Уб Дарку Глишићу, који је са својим сарадницима обезбедио део средстава, земљиште и пратећу инфраструктуру за објекат, као и шефу делегације ЕУ у Србији Сему Фабрицију, будући да је ЕУ највећи донатор Регионалног стамбеног програма, који спроводи Комесаријат за избеглице и миграције.

Избор корисника станова спроведен је у сарадњи и уз надзор УНХЦР-а и ОЕБС-а.

EUR/RSD 117.5878
Најновије вести