Споразум о већој заступљености француског језика у школама у Србији

БЕОГРАД:  Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић и амбасадор Француске у Србији Пјер Кошар потписали су данас Споразум о сарадњи у области наставе француског језика у образовним установама у нашој земљи, који има за циљ да повећа обухват ученика који ће изучавати тај језик.
ruzic, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Ово је трећи по реду такав споразум, након што је ресорно министарство потписало два споразума 2017. и 2019. године.
Министар просвете Бранко Ружић рекао је да је франкофилна традиција веома присутна у академском свету и истакао да се у Србији дуго изучава француски језик, и у основним и средњим школама и на високошколским установама.

"Споразум представља спремност за јачање српско-француске сарадње у области образовања и континуитет сарадње у области наставе француског језика у Србији", рекао је Ружић након потписивања споразума.

Додао је да две земље везује традиционално пријатељство и да је зато, каже, важно да се још више ради на унапређењу односа и захвалио Француској на подрсци Србији на пољу европских интеграција.

Ружић је навео да француски језик у Србији тренутно учи скоро 69.000 ученика у 350 основних школа, око 27.000 у 187 средњих школа, као и 215 ученика у пет школа за образовање ученика са сметњама у развоју.

Како каже, билингвална настава одвија се у седам школа.

Амбасадор Кошар истакао је да се са ресорним Мнистарством ради на јачању француског језика у нашем образовном систему, те на обукама професора.

"У споразуму се помиње мрежа која се тиче ученика виших разреда основних школа и то нам даје оквир да наставимо заједничке напоре на ширењу француског језика", рекао је Кошар и додао да је забележен пад броја ученика који изучавају француски језик, али да верује да ће се та тенденција сада променити.

Он је изразио наду и да ће студенти из Србије више долазити на студије у Француску.

EUR/RSD 117.2933
Најновије вести