Споменик Стефану Немањи биће на Савском тргу

БЕОГРАД: Споменик великом жупану Стефану Немањи биће подигнут на Савском тргу, одлука је одборника београдске скупштине.
stefan nemanja, Pravoslavie.ru
Фото: Pravoslavie.ru

Споменик ће бити подигнут испред зграде Железничке станице, која ће постати Музеј средњовековне Србије у будућем комплексу културе у савском приобаљу, уместо простора бомбардованог Генералштаба у Улици кнеза Милоша, како је првобитно било одлучено.
Како је најавио градски менаџер Горан Весић сутра ће бити расписан међународни, двостепени конкурс, који би требало комплетно да буде завршен до 15. марта.

Весић је подсетио да је било неколико предлога где би споменик могао да буде подигнут, први у парку Мањеж, а затим и на месту дела срушеног Генералштаба, да би на крају Одбор за подизање споменика Стефану Немањи преломио да то буде Савски трг.
Весић је додао да је намера да се са спомеником подигне Музеј српског средњег века.

Зато смо током разговора и преговора о реализацији 'Беогада на води' одлучили да Железничка станица, која се сели на Прокоп, постане Музеј. Одлучили смо да ту зграду претворимо у музеј српског средњег века јер је адекватна, рекао је Весић.
Он је навео и да ће крајем следеће године Савски трг изгледати другачије него данас, добиће кружни облик, а саобраћај ће се одвијати по ободима.
Весић је додао да би, уколико се конкурс заврши до 15. марта 2018, изливање споменика буде готово до краја следеће године, како бисмо 2019. године имали споменик великом српском државнику.

Он је, такође, рекао да Споменик страдлима у ратовима 90-их, који се налази испред Дома ратних војних инвалида у Савској улици није на адекватном месту.
Видећемо да ли треба да му нађемо неко друго место и водићемо рачуна о том споменику, рекао је Весић.
Додао је и да се раговара са надлежнима у Пошти Србије, како би се згради тог предузећа у Савској улици вратила предратна фасада.
Кад је реч о конкурсу, ауторима који ће се посветити осмишљавању изгледа фигуре препоручено је да Стефана Немању прикажу у стојећем ставу као великог жупана Рашке, човека зрелих година, са припасаним али неисуканим мачем и Хиландарском повељом у рукама.

Конкурсна процедура предвиђа и новчане награде за ауторе најуспешнијих решења за споменик. Прва награда вредна је шест милиона динара, а креатори другопласираних и трећепласираних радова добиће три милиона односно милион динара. 
Вајарски предлог на основу којег ће бити овековечен оснивач династије Немањића изабраће жири у коме ће бити и најугледнији српски сликари и вајари.
Одборник ДС Зоран Алимпић рекао је да се тако не ради урбанизам у граду, као и да није сигуран да је ово последњи пут да се одлучује о локацији споменика.
Један човек устане, па каже ставите споменик у парк... онда устане после пар месеци - не ипак ћу да ставим тамо..., рекао је Алимпић.
Весић му је реплицирао да је нађено право место за споменик. 

Разумем да се не слажемо, да смо на различитим странама, да нас неко критикује... Смета то што кажете да један човек о овоме доноси одлуку. Да сте прочитали састав Одбора и видели ко у њему седи, од академика Басаре, Емира Кустурице, вајара, архитеката ... схватили бисте да не може један човек да одлучи, рекао је Весић.

Он је рекао да ће на желу жирија бити Никола Селаковиц, а у жирију Емир Кустурица, Влада Величковић, Љуба Максимовић, Небојша Ђурановић... 
Жао ми је што нико пре Александра Вучића, волели га или не, није одлучио да се подигне споменик Стефану Немањи. Нико се пре њега није сетио тога, па нема право ни да га критикује, закључио је Весић.

EUR/RSD 117.7389
Најновије вести