Смањена потрошња антибиотика

У оквиру Кампање за рационалну употребу антибиотика Министарства здравља, Новосађани су  били у прилици да добију информације и савете о правилној употреби антибиотика у оквиру Фестивала здравља у Студију М.
с
Фото: Илустрација

Професор Медицинског факултета у Новом Саду и члан Радне групе за израду новог националног водича добре клиничке праксе за рационалну употребу антибиотика Министарства здравља, др Синиша Севић одржао је и предавање за здравствене раднике “Управљање антибиотицима у борби против антимикробне резистенције”.

- Употреба биоактивних супстанци у протеклим деценијама у знатној мери је утицала на то да се продужи животни век, човечанству смани бол и патња, а медицина револуционарно унапреди. Међу њима свакако су најзначајнији антибиотици. Њихова нерационална употреба доводи до сталног пораста резистенције, па чак и до појаве панрезистентних сојева, који су отпорни на све до сада до сада познате антибиотике. Због тога кампања попут ове има за циљ да укаже стручној јавности, али и свим грађанима, на значај очувања ефикасности антибиотика, кроз њихову рационалну употребу, али и да разјасни заблуде везане за њихову употребу – казао је др Севић.

У Министарству здравља подсећају на то да је циљ кампање скретање пажње јавности на антимикробну резистенцију као глобалну претњу јавном здрављу, као и рационалну употребу антибиотика. У складу с иницијативама СЗО, Европског центра за превенцију и контролу болести, Уједињених нација и других међународних здравствених институција за сузбијање антимикробне резистенције и рационалну употребу антибиотика, од новембра 2015, у оквиру „Другог пројекта развоја здравства Србије“ Министарства здравља, који се финансира из кредита Светске банке, покренут је низ мера и активниости. Кампања за рационалну употребу антибиотика коју Министарство здравља спроводи заснована је на комуникационој платформи Светске здравствене организације и Европског центра за превенцију и контролу болести. Уз велику подршку медија и стручњака, током протеклог периода на различите начине поруке су биле упућене свим значајним циљним групама, лекарима, фармацеутима, грађанима, медијима.

- Према званичним подацима Агенције за лекове и медицинска средства Србије, у 2016. постигнуто је значајно смањење укупне потрошње антибиотика за системску примену од 18 одсто. Овај напредак представља резултат низа активности Министарства здравља Републике Србије у оквиру Кампање за рационалну употребу антибиотика. Међу првих 10 антибиотика за оралну примену (90 одсто укупне потрошње), не налази се ни један резервни антибиотик с Есенцијалне листе лекова Светске здравствене организације из 2017. То доказује да се резервни антибиотици рационално користе и чувају, што је од великог значаја за контролу антимикробне резистенције – кажу у Министарству здравља.

Како наводе, подаци о резистеницији бактерија на антимикробне лекове у Србији објављују се у оквиру ЦЕЗАР мреже (Централ Асиан анд Еастерн Еуропеан АМР Сурвеилланце Нетњорк) под покровитељством СЗО. Забележен је висок ниво резистенције код свих испитиваних врста бактерија у Србији, слично као и у земљама Јужне и Источне Европе.

- Наведене активности довеле су до првог резултата, а то је смањење потрошње антибиотика у 2016. години, али Србија се и даље налази на веома високом месту по потрошњи антибиотика у поређењу с осталим земљама у Европи, као и по стопама резистенције. За решавање проблема АМР неопходан је мултисекторски приступ и примена дугорочних системских мера, па је од кључног значаја даља рационализација потрошње антибиотика не само у хуманој, него и у ветеринарској медицини – упозоравају у Министарству здравља и напомињу да су успоставили партнерство за спровођење Кампање за рационалну употребу антибиотика са више од 20 институција и организација међу којима су Институт за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“, Републички фонд за здравствено осигурање, Агенција за лекове и медицинска средства Србије, Медицински факултет Универзитета у Београду, коморе здравствених радника, струковна удружења, студентске асоцијације и невладине организације.

Љ. Петровић

EUR/RSD 117.5893
Најновије вести