Шарчевић: Казне за непоштовање правилника о екскурзијама

БЕОГРАД: Министар просвете Младен Шарчевић изјавио је да ће сви који крше Правилник о реализацији екскурзија бити санкционисани и да је до сада било неколико пријава неправилности.
mladen sarcevic, Tanjug/Bojan Stekić
Фото: Танјуг/Бојан Стекић

Он је подсетио да је Правилник ступио на снагу у марту 2019. године, а да ће се у наредном периоду утврдити колике су дневнице наставника, колики утицај има Савет родитеља на реализацију путовања, зашто се не поштује организација путовања у земљи за све осим матуранте, зашто одлази мањи број наставника у односу на правилник.

"Ово су само нека од питања која ћемо да поставимо организорима путовања. Сви су упознати са новим правилником који је потребно примењивати, а они који га крше биће сакционисани", рекао је Шарчевић, а наводи се у саопштењу.

Из Министарства напомињу да је у случају Девете београдске гимназије, где је један од три аутобуса са ђацима који су кренули у Словенију на екскурзију враћен са хрватске границе, утврђено је да за један аутобус, које је ангажовала туристичка агенција, није била потпуна документација. Школа је, како се наводи, урадила комплетну припрему за екскурзију према правилнику.

Из Министарства наводе да су гимназијалаца из Прокупља ноћас стигли са екскурзије из Италије, а детаље истраге шта се тамо дешавало очекују у наредним данима.

Зашто је дошло до неправилности код до сада реализованих путовања утврдиће надлежни органи", кажу у Министарству.

Наводе да ће се у наредном периоду радити на укључивању ђачких задруга у комплету процедуру како би путовање било квлитетније и јефтиније.

"Потребна је и већа укљученост Савета родитеља у комплетну процедуру релизације ученичких екскурзија", наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести