Сајам наоружања и војне опреме од 25. до 28. јуна

БЕОГРАД: Девети Међународни сајам наоружања и војне опреме ''Партнер 2019'' биће одржан од 25. до 28. јуна на Београдском сајму, а организатори најављују да ће то бити највећа и најзначајнија сајамска манифестација тог типа у Југоисточној Европи и да се очекује највећи број учесника и посетилаца до сада.
naoruzanje, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Како је речено на конференцији за новинаре на Београдском сајму, ПАРТНЕР ће се одржати под покровитељством Министарства одбране, а биће у знаку пораста броја излагача, повећања технолошког нивооа и броја представљених експоната, пораста пословне активности, и интензивирања научне, техничке и трговинске сарадње са светом.

Министарство одбране и Војска Србије на ПАРТНЕРУ представиће научне, истраживачке, опитне, ремонтне и образовне капацитете институција.

То ће уједно бити прилика и да се иностраним и домаћим произвођачима наоружања и војне опреме представе потенцијали.Суорганизатор сајма Југимпорт СДПР предствиће на сајму своје потенцијале и могућности а такође и својих коопераната и сарадника.

В.д.помоћника министра одбране за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић рекао је да ће на сајму бити представљен тенковски противракетни системи, као и теренска возила.Очекује се, каже, велики број посетилаца и страних делегација.

Што се тиче одбрамбене индустрије, он је додао да добро пратимо трендове и подсетио да је извоз наоружања и војне опреме забележио раст од 13, 9 одсто.`Највећи купци наше опреме су каже, земље средњег истока, Уједињени Арапски Емирати, Саудијска Арабија, а велики део извоза иде и за САД. 

Прошле године, српска наменска индустрија уговорила је извоз од око 897 милиона долара и тај тренд је такође у порасту.Овогодишњи сајам биће и у знаку обележавања 80. годишњице Југоимпорт СДПР уз функционални приказ са демонстрацијом средстава са бојевим гађањем из развојног и производног програма компаније.

Помоћник генералног директора Југоимпорт СДПР Александар Лијаковић истакао је да то предузеће последњих година бележи раст и да користи искуства које су су представници тог предузећа имали прилику да виде на инстраним сајмовима.

Овај сајам биће прлика да покажемо сва наша достигнућа и наше технолошке продоре у важним областима попут ракетне индустрије, затим ће бити организоване демонстрације бојевим гађањем, биће представљена артиљеријска средства, оклопна борбена возила...

Он је позвао излагаче и предзуећа да у што већем броју узму учецће на сајму и представе најбоље примере у свом раду.

Осим представљања система и производних програма на сајму ће бити организовани и стручни програми и предавања и то о индустрији 4.0 у контексту развоја одбрамбене технолошке и индустријске везе, о значају аутоматизације кодификације и искуства у примени софтвера за кодификацију, примени наноматеријала у служби одбрамнебних технологија.

Саветница генералног директора Београдског сајма Мирјана Лукић истакла је одбрамбена индустрија велика грана и да је постигла значајне резултате протеклих година.Како је истакла, за овај сајам заинтересован је веики број иностраних партнера.

"Свакако очекујемо већу манифестацију од оне из 2017. године коју је посетило 7. 500 гостију. Сајам пружа могућност да се сви упознају са резултатима одбрамбене индустрије", рекла је Лукић и додала да ће овај сајам бити највећи у овој области у Југоисточној Европи.

Девети Сајам наоружања и војне опреме ПАРТНЕР биће одржан у халама 1 и 4 и на отвореном простору београдског сајма на површини од 26.000 квадратних метара простора.

EUR/RSD 117.5923
Најновије вести