Ружић згрожен вршњачким насиљем у Суботици

БЕОГРАД: Министар просвете Бранко Ружић изразио је данас згражавање због насиља у Суботици у којем је због вршњачког насиља дечак (13) остао без слезине.
е
Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC/bs

"Могу да изразим згражавање над насиљем које се догодило у Суботици, на жалост дешава се и у другим срединама, такође и у Трстенику", рекао је Ружић новинарима пред почетак скупа "Велики људи од малих ногу" на којем је представљен пројекат инклузивног предшколског вапистања и образовања који се реализује уз подршку Светске банке и у партнерству Фондације Новак Ђоковић.

Ружић је рекао да Министарство ради у конитинуитету и да део надлежности имају и јединице локалне самоуправе, градска инспекција, покрајинска и републичка.

"Очигледно да се насиље одиграло у кратком пероду. Дете које је било предмет насиља друге деце било је у страху и није моментално рекло шта се десило, само да је пало. Хвала богу да се све завршило на добар начин у тим околностима", рекао је Ружић.

Министар је навео да је оправдана срџба и став родитеља.

"Медицинска нега да смо у старту знали о чему се ради би наступила и много брже", рекао је Ружић и додао да је директор школе поступио по свим протоколима.

На тему дешавања у Трстенику и виновницима насиља према професорки енглеског, министар каже да очекује да виновници буду искључени из школе.

"Свакако је потребно да поштујемо законодавни оквир, поцедуре и да схватимо сви заједно и медији којим се захвајујем на алармиању, и сви у друштву, да постоје процедуре, да не можемо доносити одлуке преко ноћи да би ефекат био онакав какав је прописан правилницима, протоколима и законом", рекао је Ружић.

Министар је додао да се утврђује ниво насиља, вербалног или физичког, и да се укључују и други актери, центри за социјани рад, МУП.

Сви смо на заједничком послу, рекао је министар.

Подсетио је да је дисциплинска комисија дала предлог, а да наставничко веће доноси одлуку у складу не са његовим ставом већ сваког здраворазумског јавног радника.

"Интимно говорећи надам се да су предложене најоштирије казне - избацивање из школе", навео је он.

Важно је, како каже, апеловати на родитеље да схвате да је школа друга кућа за њихову децу, али и да се позабаве и првом кућом и васпитањем које дарују деци.

"Није нам намера да се бавимо само санкцијама, много је учињено на пољу превенције, то је једини пут да се смањи ниво насиља", рекао је он.

Додао је да је са синдикатима договорено да се наредне недеље формира радна група, како би све постојеће механизме употребили да утегнемо систем и да се сви заједно позабавимо проблемом насиља.

"Важна је искреност у поступању према тим темама и да сви који тему покрећу у дурштву имају добру вољу и беневолентност како доћи до решења", рекао је Ружић.

На питање везано за захтев о томе да наставници добију сатус службеног лича, Ружић каже да је Министарство правде покренуло још 2019. радну групу за различите професије, па и за наставнике, која је радила на изналажењу решења ефеката и бенефита уколико би наставници добили статус службеног лица.

"Чак и сами наставници и представници синдиката на састанку нису били уверени да би та одговорност, пре свега у кривично правном смислу, у смислу њиховог непоступања била адекватна жељи коју желе да постигну", рекао је он.

Ружић је навео да су разматрали другу могућност по питању статуса, да се према виновницима тих аката у случају насиља применују све одредбе кривичног закона, што, како додаје, и стоји у закону.

Верујем да ћемо на тој радној групи разговатрати и о томе шта је најадекватније решење, рекао је Ружић и подсетио да у Србиј постоји 1.800 средњих и основних школа, а у основном и средњем образовању 750.000 деце.

Наравно да друштво које је успешно пребродило корону, дојаве о лажним бомбама ствара стресне ситуације, али оне не аболирају починиоце насиља, већ захтевају много јачи приступ предагога и психолога, навео је он.

"Школа има све механизме, зато је потребно да се родитељи обраћају школи, а не медијима", рекао је Ружић, а на подсећање да се отац школи у Суботици обраћао годинама додао да не би залазио како ће ко у тешкој ситуацији интимно одреаговати.

"Знамо званичан податак да је дете које је преживело насиље у Суботици да су му у петом разреду биле поломљене наочаре, инспекторка је изашла на терен, директор је све јасно изнео, поступа се по протоколима", рекао је министар.

Додао је да жели да још једном апелује на родитеље да пријаве школи, ако примете да не реагују и да се обрате надлежним службама министарства.

 

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести