Ружић: Просветни систем штити ученике, али и наставнике

БЕОГРАД: Министар просвете Бранко Ружић саопштио је данас, поводом све учесталијих случајева насиља у школама, да је просветни систем направљен тако да штити како децу, тако и све запослене у школама, али је апеловао и да се у друштву заједно ради на важном циљу искорењивања насиља у школама.
2
Фото: Youtube/ N1

У саопштењу министра просвете наводи се да је систем осмишљен и унапређиван годинама уназад како би у најбољој могућој мери подржао дечији развој, али га и заштитио уколико трпи било какав вид немара, злостављања, насиља.

"Истовремено, систем мора да штити и наставнике и запослене у њему. Та подршка осмишљена је и подржана од свих релевантних ресора Владе Републике Србије, али и међународних организација и представља јасан след корака и мера која се тичу како превенције, тако и адекватне реакције", навео је Ружић.

Он наводи да су деца, од момента када укораче у школско двориште, под надзором система просвете.

"Тај систем, ма колико да је оивичен разним прописима, приручницима, обукама, живи и функционише због његових људи. Од чувара и школског полицајца на улазу, преко теткица и сарадника, до наставника и директора и свих запослених у Министарству просвете. Верујем да ниједна од тих особа није пожелела да ради у школи, а да нема љубав према тој професији и самој деци", оценио је министар.

Када је систем просвете у питању, наводи се у саопштењу, постоје јасне инструкције и јасни правилници поступања, као и јасна могућа подршка сваком лицу у школи.

"Верујем да сви запослени, који раде на подршци, дају свој максимум да исту и обезбеде. У наредном периоду проверићемо сваки од тих механизама до детаља како бисмо се уверили да је та подршка адекватна, промптна и довољно ефектна", наводи се у саопштењу.

Ружић каже да се о узроцима непримереног понашања може разговарати и дискутовати, али да сматра да као друга кућа школа има и обавезу и могућност да се бољом координацијом још више удружимо да помогнемо детету које трпи или врши насиље.

"Исто тако, ако је наставнику или запосленом потребна наша већа заштита, подршка, савет, да ми ту прилику не смемо пропустити", истакао је Ружић.

Он је апеловао на све да заједно раде на важном циљу искорењивања насиља у школама.

"Едукацијом и промоцијом другарства, толеранције и заједништва ћемо постићи далеко више него таблоидизацијом насиља. Адекватном применом прописа и правовременом реакцијом, сигуран сам, можемо смањити насиље, и утицати на промену понашања", поручио је Ружић.

Најновији случај насиља у школама догодио се 9. новембра у Техничкој школи у Трстенику, када су три ученика измакла столицу професорки која је пала на под, а они су цео случај снимали телефоном и смејали се.

Против то троје ученика покренут је васпитно-дисциплински поступак.

 

EUR/RSD 117.3738
Најновије вести