Ружић: Образовање у врху приоритета државе

БЕОГРАД: Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић истакао је вечерас на Светосавској академији да се поноси чињеницом да је у тешким временима, пре свега захваљући развоју привреде, држава образовање ставила у врх приоритета.
s
Фото: Tanjug (Miloš Milivojević)

Нема развоја државе и друштва без већег знања и боље примене стечених знања, рекао је Ружић на свечаности.

Он је навео да је данас тренутак да се са поносом истакну ученици, студенти, васпитачи, као и професори који су, како је рекао, у изазовним временим успели да своје знање, вештине и креативности усмере на општу добробит своје државе и свога народа.

Данас стојим пред свима вама захвалан што је одржан континутитет образовања и у време пандемије, као и на томе што нисмо дозволили да образовање у било ком моменту стане, а успели смо и да радимо на његовом унапређивању, рекао је Ружић.

Министар је истакао да је образовање у сваком друштву најважнији и најкомплекснији процес и систем, а да га одликују посебност и динамичност.

Знање је покретач развоја у свим областима, почев од привреде, преко здравства до одбране, културе, спорта, религије и политике и због тога образовање прожима све аспекте друштва и појединаца, рекао је Ружић.

Како је истакао, историја српског народа показује да смо одувек имали појединце који су на темељу свог знања, енергије и вештина умели да дубоко разумеју своје време и човекову потребу за знањем.

На почетку те вертикале стоји личност Растка Немањића. Први је успотавио поредак… Просветитељска мисија Светог Саве заснована је на развијању човекових духовних вредности утемељених на јачању његових способности да не мисли о тренутним потребама већ о дугорочним, рекао је он.

Ружић је истакао да је систем образовања и васпитања у Србији компатибилан са европском образовном праксом.

Награде које освајају наши ђаци на међународним такмичењима, радови наших истраживча активности наших професора на страним факултетима показује да шира међуанродна заједница препознаје домете нашег образовања, додао је министар.

Каже да о томе сведоче сви који су с нашим дипломама отишли да раде широм света, као и страни студенти на нашим универзитетима.

EUR/RSD 117.3738
Најновије вести