Ружић: Нова правила за онлајн наставу

БЕОГРАД: Министар просвете Бранко Ружић изјавио је данас да је донета одлука по којој одељења са 16 ученика и мање, прелазе на онлајн наставу уколико се у том одељењу појаве три случаја заразе корона вирусом.
ruzic, tanjug
Фото: Танјуг (Видео)

Одељење са више од 16 ђака, у којем се појаве два заражена ученика, дели се на две групе и прелази на комбиновани модел наставе, а уколико се у тим групама појави више од троје заражних, група прелази на онлајн наставу.

Ружић је рекао да је таква одлука донета данас, на састанку са представницима Института "Батут", да је систем мало иновиран, те да очекује да ће то дати реузлтате.

Министар је још једном апеловао на личну одговорност свих и позвао грађане на вакцинацију.

"Ако не дођемо до 70 и 75 одсто вакцинисаних, вртећемо се у круг. Крајње је време да се неке ствари пресеку", рекао је Ружић.

Министар је рекао да још увек није алармантна ситуација у школама, када је реч о броју заражене деце, јер не прелази 0,54 одсто, а код запослених не прелази 1,2 одсто.

Тестирање деце у школи било би само уз сагласнот родитеља

Бранко Ружић изјавио је да би тестирање деце у школама могло да буде само уз сагласност родитеља или законских старатеља, али да то још није могуће урадити, јер постоји отпор родитеља.

На питање новинара, у Железницама Србије, да је најављена могуцност тестирања деце у школама, Ружић је рекао да се више о томе говорило хипотетички, као и да је то питање покренуто на Кризном штабу.

Казао је да то још није могуће урадити, јер је видео да има пуно отпора родитеља на друштвеним мрежама и нагласио да би то свакако било само уз сагласност родитеља или старатеља, као и да би томе претходило праћење евентуалних симптома и мерење температуре.

"Данас је био састанак са Батутом и иновирали смо мало систем и рекао бих да ће то дати реузлтате. Рекли смо и пре да је модел семафора подложан променама, у складу са ситуацијом у локалним самоуправама", навео је Ружић.

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести