Ружић: Нема разлога за одлагање почетка другог полугодишта

БЕОГРАД: Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић изјавио је данас да нема разлога за одлагање почетка другог полугодишта у централној Србији, додајући да ће се у среду знати тачан модел наставе за друго полугодиште.
ruzic, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Ружић је за РТС рекао да ће ученици основних школа у Војводини, који су се данас вратили у школске клупе, непосредно похађати наставу на почетку другог полугодишта, док средњошколци примењују комбиновани модел – један дан настава у школи, други онлајн.

Навео је да ће се на следећем састанку Тима за школе одлучивати о моделу наставе за централну Србију, где друго полугодиште почиње 24. јануара.

"У среду ће се знати тачан модел наставе за друго полгуодиште. Епидемијска ситуација се проверава и о моделу наставе одлучује на недељном нивоу", казао је Ружић.

Према његовим речима, нема разлога за одлагање почетка другог полугодишта у централној Србији будући да је до 11. јануара, како каже, удео деце школског узраста у укупном броју заражених био три одсто.

"Од почетка пандемије успели смо да прилагодимо наставу до нивоа одрживости. Уколико би дошло до спајања грипа и коронавируса и сличних компилакција, модел наставе би се томе прилагођавао, али сигурно неће бити одлагања'''', рекао је Ружић.

Навео је да је на састанку Тима за школе истакнуто да се подигне пажња на личну хигијену, проветравање простоија, обавезе ношења маске током боравка у школи, додајући да су деца досад показала висок степен дисциплине и одговорности.

Када је реч о онлајн настави, министар је казао да су примере добре праксе показали сами наставници и да се све што је коришхено прошле школске године, користи и сада.

Што се тиче факултета где је у току испитни рок, прате се, додао је, препоруке ресорног министарства.

"Обавеза сваког студента је да полаже испите на свом матичном фкалутету, а на снази је, иначе, комбиновани вид наставе", навео је Ружић.

EUR/RSD 117.3388
Најновије вести