Ружић: Наставићемо с улагањима у образовање

БЕОГРАД: Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић поручио је да је образовање један од приоритета Владе и истакао да су млади темељ сваког друштва, као и да ће се наставити са улагањима у ту област како би студенти добили још боље услове за учење и рад.
r
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Ружић је на Свечаној академији уприличеној поводом Међународног дана студената коју је организовала Студентска конференција универзитета Србије (СКОНУС), навео да је усвајање Закона о студентском организовању највећи резултат који су студенти остварили у овој години.

Закон даје одговаре на многа питања, омогућава много бољи ниво организовања, да статус студената буде препознат у друштву и да се њихов глас чује, рекао је Ружић у Ректорату Универзитета у Београду.

Навео је и да се тим законом стављају у фокус студенти и да је њиме по први пут уређен начин финансирања студентских организација што је, каже, од великог значаја.

Истакао је да ће Влада наставити са улагањем у инфраструктуру у области високог образовања, како би се побољшали услови за рад студената, те да се тренутно ради на изградњи нових објеката високошколских установа и на доградњи 12 постојећих.

Министар омладине и спорта Вања Удовичић оценио је да је ова година протекла у знаку успеха за студенте, али да је праћена многим изазовима, због чега је, каже, важно да се пошаље порука солидарности и одговорности.

Неопходно је да сви ми заједно прихватимо формулу коју сте одавно прихватили, а то је да будете покретач овога друштва, да ви креирате будућност кроз ваше идеје и достигнућа, рекао је Удовичић студентима.

Он је навео и да млади треба да пренесу поруку о важности вакцинације, јер истиче да је то једини начин да се победи вирус корона.

Истакао је да ће наставити да као председник Фонда за младе таленте подржава и награђује најбоље, истичухи да је поносан што се у време његовог мандата повећао број студентских стипендија са 1.000 на 1.550.

Такође је поносан и на то, што се, како каже, повећао њихов износ са 25.000 на 30.000, а од 1. јануара на 32.000 динара месечно.

То је значајан напредак и признање залагања, труда и енерије студената, казао је он.

Ректор Универзитета у Београду Владан Ђокић честитао је у име академске заједнице Међународни дан студената и навео да је тај дан повод да се као друштво присетимо студената који су у неким ситуацијама дали своје животе за добробит неких демократских права и слобода.

Ово је један од дана у години када се сетимо студената, њихових права и улоге у друштву, рекао је Ђокић.

EUR/RSD 117.3388
Најновије вести