РФЗО: Лечење о трошку Фонда у 20 држава Европе, нема Грчке 

БЕОГРАД: Грађани Србије са овереним здравственим књижицама имају могућност да, приликом туристичког боравка у 20 европских држава имају право на лечење о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО), међу којима није и Грчка.
lekar bolnica
Фото: pixabay.com

Из РФЗО кажу да приликом приватног боравка у иностранству осигураници имају право на лечење о трошку Фонда само у случају хитне медицинске помоћи "како би се отклонила непосредна опасност по живот и здравље".

Републички фонд за здравствено осигурање има склопљене међудржавне уговоре са Аустријом, Белгијом, БиХ, Бугарском, Великом Британијом, Италијом, Луксембургом, Мађарском, Северном Македонијом, Немачком, Пољском, Румунијом, Словачком, Француском, Холандијом, Хрватском, Црном Гором, Чешком, Словенијом, Турском.

Приликом одласка у те земље неопходно је да осигураници прибаве двојезични образац - поврду, која се издаје у филијалама РФЗО на основу налаза и мишљења Лекарске комисије да осигураник не болује, односно да није боловало од акутних или хроничних болести у последњих 12 месеци.

Најчешћа дестинација српских туриста током лета је Грчка са којом РФЗО нема потписан међународни споразум.

Путно осигурање у том случају може се купити код било које осигуравајуће куће, али и у филијалама РФЗО.

Путна полиса РФЗО омогућава осигуранику да се у случају потребе обрати најближој здравственој установи у месту у коме се затекне ван земље.

Из РФЗО напомињу да ће трошак у свакој здравственој установи у иностранству бити рефундиран, уз рачун и медицински документ. 

Рок за исплату је 14 дана. 

EUR/RSD 117.5841
Најновије вести