Ракочевићу награда УНС-а "Александар Тијанић"

БЕОГРАД: Удружење новинара Србије (УНС) уручило је данас, на свој дан, годишње награде најбољим новинарима, а новинару и књижевнику Живојину Ракочевићу уручена је награда "Александар Тијанић" за борбеност у новинарском изражавању и оригиналан новинарски потез.
zivojin rakocevic, fonet
Фото: FoNet

Ракочевић је рекао да ће новчани део награде наменити подизању споменика, срушеном код Призрена, писцу и новинару Лазару Вучовићу, који се 1966. године утопио у Охридском језеру.

Новинару недељника НИН Вуку Цвијићу уручена је награда "Лаза Костић" за вест да је Александар Обрадовић из Крушика ухапшен, која је, како оцењује УНС, "обележила ову годину".

Награда "Лаза Костић" за репортажу уручена је новинару РТС-а Далибору Жарићу за телевизијску репортажу под називом "Филип Филиповић, задња пошта Куршумлија".

Награда "Лаза Костић" за сатиру уручена је нишком новинару, колумнисти портала "Јужне вести" и листа "Глас југа" Драгославу Петковићу за "вишегодишњу серију сатиричних колумни писаних аутентичним старонишким језиком", а уреднику економске рубрике листа "Данас" Александру Милошевићу уручена је награда "Богдан Тирнанић" за коментар/колумну.

Специјална награда за публицистику "Жика М. Јовановић" уручена је Слободану Богуновићу за дело "Људи Политике - Лексикон сарадника (1904/1941)", док је главном и одговорном уреднику Другог програма Радио-телевизије Војводине Атили Мартону уручена награда за уређивање "Димитрије Давидовић".

Награда за животно дело уручена је фотографкињи Горанки Матић.

Дописнику "Вечерњих новости" из Париза Горану Чворовићу, екипи Спутњика и новинару телевизије Н1 Адаму Сантовацу уручена су специјална признања.

Како наводи УНС, Чворовић је "у светским оквирима" био први новинар који је направио ексклузивни интервју са Петером Хандкеом, након што је објављено да је Хандке овогодишњи добитник Нобелове награде, док је Сантовац добио признање за новинарско истраживање "Мега дипломац".

Екипа Спутњика је добила признање за серијал од три репортаже под називом "20 година од НАТО агресије - Србија памти".

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести