Путарина од Суботице до Прешева биће око 2.130 динара

БЕОГРАД: Скупштина је усвојила данас измене Закона о накнадама за коришћење јавних добара којима се цена путарине повећава за 12 одсто, а у Путевима Србије кажу да ће на основу тога израдити нови ценовник који ће потврдити влада, као и да ће тек након те процедуре бити подигнуте цене.
putarina, tanjug
Фото: Tanjug/D.Aničić, arhiva

У том јавном предузећу речено је Танјугу да још не могу да кажу тачно када ће више цене путарине почети да се примењују. 

У сваком случају, очекује се да нова цена путарине заживети током јула или почетком августа.

Измене Закона о накнадама за коришћење јавних добара ступају на снагу осмог дана од објављивања у Службеном гласнику, након чега се у Путевима прави ценовник који треба да усвоји Надзорни одбор тог предузећа.

Одлука са новим ценама путарине се затим предлаже Влади Србије за усвајање и тек након одлуке владе и осмог дана од објаве одлуке у Службеном гласнику почеће да се примењују више цене.

Износи путарина у Србији ће бити повећани за око 12 одсто пошто ће цене за све деонице бити заокруживане тако да буду згодне за плаћање и враћање кусура.

Путарина од Суботице до Прешева за аутомобил, према актуелним ценама када се све сабере, износи 1.900 динара и ако би се цена тачно повећала за 12 одсто била би 2.128 динара.

Од Београда до Прешева се сада плаћа 1.340 динара и ако би се цена тачно повећала за 12 одсто износила би 1.501 динар.

За деоницу Београд - Ниш сада треба издвојити 800 динара, а након поскупљена би то износило 896 динара.

За путарину од Београда до Суботице сада треба платити 560 динара, након поскупљења 627 динара.

Од Беогада до Шида цена износи 370 динара, док би након поскупљења требало издвојити 415 динара.

На аутопуту Љиг - Прељина, где је сада путарина 140 динара, била би 157 динара.

Цена путарине повећава се како би могла да се одржи даља изградња и одржавање путева и делимично се постиже усклађивање са директивом Европске уније која прописује да путарина треба да обезбеди реалне трошкове одржавања, развоја и изградње аутопутева. 

Путарина је последњи пут у Србији поскупела 7. јануара 2017. године за 10 одсто.

EUR/RSD 117.5704
Најновије вести